菲林機問答區8 / 請完全封鎖#278551

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
唔知呢
又唔係買新機

佢柔柔地影人唔錯
去Google搵嚟搵去都去去返嗰幾個網
Photo.net
Photrio
Rangefinder forum 個啲
十幾年前嘅資料

最有用一定係butkus
平買都焦問題嘅
都係咁影 反正都係full manual

其實大多鏡都唔會太差
主力都係參考tritar tessar設計
都係差在個Coating
對機不對人
咁家下講俄仔鏡唔通又屌咩
戰前只有jena
係咩?
啲舊 舊鏡都唔見jena個字
真係舊但堅有用
仲要唔少人自己拆機維修
以前有啲人仲會畫埋圖教你點樣維修
而家個個YouTube
Rolleicord 我有兩部
其實Rolleicord唔查,基本上抄Rollei個堆都係抄Rolleicord,所以好多相似嘅機。
Rolleicord用tessar同xener鏡頭都唔差,鏡頭本身結構解決定。
我比較用得多系Rolleicord V,V早期版本,買返來缺零件,拆佐部海4B修補成功。早期V缺點系對焦屏好暗,建議換,唔同層次來;Vb可以簡單換對焦屏,V要拆螺絲。
我將4B個對焦屏墊高小小,換佐落我部Rolleicord V個度,光好多,又系裂像對焦。
重量唔到1KG,方便攜帶,系一部輕鬆出門嘅好相機。
我兩部戰前雞 都好似有jena
唔係東西德分家前只有jena 廠咩
病句又多,錯別字又多
不如靜啲啦
換對焦屏厚薄唔同要cal都幾煩
但Vb之前既機平一截,雖然對焦屏暗但其實Contrast好夠用黎focus係無問題
的確幾麻煩
慢慢墊高,用佐唔少時間。
差零點幾MM,要不斷試,考耐性。
與其咁麻煩不如買增光屏
再唔係就買塊新嘅換咗佢
蔡我唔熟 所以問你分唔清
冇錯啊。
不過我部4B都拆佐………零件都換佐上去,咪試下咯😂
哦...
我個理解係Jena 個位置戰後屬於東德

二戰後美國拿拿聲搬走Jena 菜廠啲設備同技師
係西德開左西蔡

到蘇聯接管個地方嗰陣就得返個冇野嘅廠同啲原材料
蘇聯搬左啲原材料同淨返嘅人員去基輔
所以早期基輔出嘅器材真係用德國料造

到五六十年代蘇聯放返佢地帶走去基輔嘅人返東德
東蔡由呢度開始
請問Leica底蓋有冇人見過有得單買
後期蔡真係少睇啲

我大多都係因為買三幾年啲鏡落大底 先會睇
同rollei
agree
其實菲林rangefineder 對比單反真係冇咩優勢
唔洗執着玩ranger finder
真係要講優點既, rangefinder 係唯一有新鏡/新菲林機出, 前提你有心invest 落去
有, 你係香港既, 應該可以through 香港offical store 訂
再唔係send email 去leica customer service問都得
我又唔係好明點解縮返入去咁難 都係兩個步驟姐
因為一般人影完相就收埋部機
唔係個個知道/記得 係先過片後縮鏡

呢個問題係連登好早期嘅菲林機討論po 都有傾過

原來係有人習慣每次影完相都過左片先收埋部機
不過好多機嘅說明書都建議唔好咁做
因為會拉鬆入面啲彈弓
而Rollei 就啱啱調轉

我用菲林機咁耐
都已經習慣左set 好晒對焦光圈快門速度
最後臨撳shutter 先過片
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞