菲林機問答區8 / 請完全封鎖#278551

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
想買部hasselblad 500CM ,周圍都貴到hihi
試下喺天橋底乞囉
今日高位明日低位,再諗又升架啦
遲左
而家幾錢
見到文青店賣$24xxx
日皇? 點解唔上肥花、eBay 或者日拍睇吓
早一兩日終於收到日拍部om1
仲要condition 幾好
賣家又換埋防漏光棉

不過有樣嘢想問
支50 1.8鏡禁DOF preview button個陣
Viewfinder暗咗嘅部分代表咩

爬完文都唔知點係viewfinder 睇到景深
兩萬幾傻撚咗
收咗光圈咪暗咗囉?
暗係代表緊啲咩?
有時細光圈會暗到中間個圓圈有黑點又係代表咩
SLR係全開光圈取景,所以你個viewfinder先咁光猛
你收光圈開景深預覽,你留意背景會見到實際影出黎既景深,但因為入光量少左viewfinder唔夠光會暗左

無咩特別代表,佢真係俾你preview景深,唔係預你長開
你張相唔會因為景深預覽而受影響
唔該哂巴打詳情解釋
我諗可能我暫時淨係室內試過
所以viewfinder 唔係好睇到個景深
會再出街試吓
你個疑問好cute
om1正野黎
真係新手入坑

睇完咁多部 真係有啲迷上佢design
咁就乘機講吓單反嘅歷史喇 隨便學吓曝光三角嘅關係
單反設計就靠支鏡入光嚟對焦同取景,即係越大光圈嘅鏡頭對取景有絕大嘅幫助。

但影相由於要就曝光三角好多時都唔可以全開光圈影相,搞到攝影師要手動收光圈嚟影相。收光圈呢個動作即係先用大光圈對焦,對好焦後再扭返去應用嘅光圈值。咁後尾設計師就喺鏡頭裝支針去強行頂住個光圈,變相你永遠取景時自動用鏡頭上嘅最大光圈,影嗰刻支針就會收,造成光圈回彈嘅動作⋯⋯ 咁呢啲嘢代表啲咩?就係有自動光圈呢樣科技出現雖然幫助取景同對焦,但就令攝影師冇辦法估到景深。加個制就可以隨時縮針(所以會暗咗,因為支針唔再頂住個大光圈)令攝影師可以預判縮光圈嘅效果。

至於喺數碼年代其實仲重唔重要呢?其實唔係太重要。但實際用途就用vf 光暗再憑經驗去估有幾多畫面中焦咁
有D舊Nikon機上non-ai鏡要㩒住景深預覽制縮光圈測光,算係佢既另一個用途。唔知其他廠既機有無呢個情況。
Canon 嘅FL/FD mount?
好似多數六十年代都要
單反好似七十年代先開始成熟
你指嘅係TTL 測光方式
六十年代後期都係主流喇
六十年代之前嘅非TTL 測光都唔洗收光圈
只係個測光錶係finder 外.

Canon FL/FD 同Nikon Ai/非Ai 個case
唔係T 唔TTL
係同款mount 雖然舊鏡可以對應新款機身
不過早期鏡做唔到連動測光要收光圈測光
請教一下今時今日香港有無人維修gr1系列

最近衝動消費bid左部
有邊部leica唔過萬架唔好同我講m1,md
M5 同CL 未到掛
M5香港都萬啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞