菲林機問答區8 / 請完全封鎖#278551

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
咁AE呢?最舊個款係咪都無
我反而想知點解你會拉盡左過片
跟個頂 唔關機身事
未release 就rewind ?
個頂點認個model?係咪認啲字?
可換頂嚟 ae prism
佢應該未去到盡所以唔彈回頭

回卷你似轉錯方向
因為拆開嗰舊嘢應該要逆時針扭
菲林扯盡左回捲桿未上齊所以唔識回彈,最簡單方法係你㩒回捲掣再繼續過片等條鍊上埋,非常common

你其實回片有無㩒掣unlock左先?
Both of the Pentax 6x7 and the 6x7 MLU featured either a TTL metered or non-TTL prism. These always had the words, "Asahi Pentax" on the front of the prism

好似prism/Asahi Pentax都有分有無測光,同埋係咪就咁睇外表唔知佢個focusing screen係裂像定係咩?
佢有舊野凸出黎連動個快門速度既就係有測光

前期:

後期:
明白 唔該
㩒機底個unlock,過片桿同菲林個連動就會鬆開,你就可以繼續過片
之後照正常方法unlock再回捲

好耐冇影過135
100F
有錢既話直接買67ii
點scan法???
咪彩圖麗SCAN姐今晚先收到 未去拎底
pentax 67出廠係微菱對焦,裂像要自己換
想問下有無人知contax g1容唔容易出現過片問題?

最近有幾次影完發現一卷入面總有幾張係冇過到片就照影咗,重複曝光到爆曬,但係部機有顯示正常過片(影足36-37張)

奇怪在如果係壞過片會唔會有時過到有時過唔到?我都有檢查過似乎個Drive掣唔係咁容易意外碰到,長期用緊s drive
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞