菲林機問答區8 / 請完全封鎖#278551

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
寫Carl Zeiss 唔係Carl Zeiss Jena 喎清… 同埋Rollei 西德公司嚟點會買到東德鏡
但其實血統冇咩所謂 用得蔡司名都唔差得去邊
又真係無jena,上網查都係話rollei用carl zeiss咁應該真係西德鏡
但係呢個opton tessar又唔知搞咩整出黎,個coating顏色仲要有少少唔同好似
https://collectiblend.com/Cameras/Rollei/Rollei-35-'Opton'.html
係。講得血統都係講歷史,質量同血統無必然關係,後期D日菜影相應該好過呢堆鏡
Minolta Autocord
Pentax 67
邊部120唔係成kg
第一次用
中文source 搵左好耐先明咩一回事
Holga 120
你唔叫人用leica好唔慣
Folder同某d TLR可以做到1kg以下
Folder摺埋同部135差唔多size,其實係好玩架
比起hasselblad v system應該輕幾多下
同埋我唔太鍾意tlr
TLR同Folder 都真係好睇個人口味, 如果要近返135機樣既話應該都係呢部
不嬲唔太中意睇佢
買日本TLR
Yashica ricoh同啲細廠應該都有選擇
佢budget 應該rolleicord但要搵下
主要都係揀用咩鏡
Triotar tessar or xenar

日本好多flex機都係同一個底差在shutter 同鏡
Toyoflex primoflex skyflex大把呢啲flex尾
Build Quality 唔太差

再平啲可以大陸海鷗 買4b 設計簡單少啲嘢有機會壞
但係個失打記得校好咗先cock

有錢啲日本ricoh yashica minolta 個啲都有高階機
Autocord 635 124g 個啲

Mamiya c系 重到hihi
但最全面係佢
可能要揀1/300快門果d
但平買貴影
4鏡片細細但好sharp
淨係唔識點樣縮返個頭入去都玩死唔少人
係度講海鷗會唔會俾人屌

但海鷗cooke版支鏡真係好化下
驚佢掃出黎會失望
Rollei 35縮頭出事多d定folder機無set無限遠直接夾壞多d
我都諗緊
以前睇好似jena係平啲㗎嘛
成日分唔清東西德
睇英文多好多野睇
英文有陣好齊, 但有陣一大段字又講唔到重點
仲要唔識用佢地啲forum
仲有fuji gw690嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞