菲林機問答區8 / 請完全封鎖#278551

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
可能買黎插落a7度算
其實我都覺得奇怪,同樣係consia,vm就一路都有出新鏡,或者更新版,但zm就黎黎去去都係個幾枝,無新鏡,無更新,都好似無點樣利用到zeiss比佢既版權
好彩我個枝正常
買呢枝不如買elmarit 9028
應該係Zeiss冇新lens design俾consia整?
Voigtlander啲engineer可能好多idea
都差唔多出晒啦
16/8 hologon個啲又唔會出啦
來來去去都係sonnar planar biolgon distagon

差biotar囉
如果話要做新設計基本上而家除咗追sharpness 好似都冇咩創新
居然
唔係設計問題嚟嘅咩
直接上90/2
講起biotar就攪笑
早幾年kickstarter眾籌復刻返枝旋散王75/1.5,最後無啦啦胎死腹中
講起嚟zeiss呢幾年都好似無咩新鏡頭
連sony都好似諗住放棄sony蔡,自己出g master代替
Zeiss名存實亡
最近期得m mount枝 35mm 1.4 sharp到傻個枝有啲突破
但係講Character就冇乜
知唔知邊到睇有咩型號, 上網睇人講黎黎去去都係個幾部
福仔係成間公司畀cosina 買起咗
蔡仔純粹oem
呢枝睇返都原來係2015年
Overall黎講,最新既zeiss鏡就應該係2019年既otus 100/1.4
我自己有用sony,都睇住一枝枝sony蔡收皮
枝Vario Tessar 24-70/4就比枝24-105G頂死左
Planar 50/1.4同Distagon 35/1.4就比兩枝g master 50/1.2同35/1.4取代埋
連枝16-35都出埋sony全自家既版本
我諗遲啲zeiss可能係相機度會同sony分手
返去再仔細Check真啲先,順便研究吓係1.5定2.8準焦版,平時菲林好少開盡光圈 a7又有evf
咩budget 先
klasse 少人講
都係2-3k
買左120之後影相變左帶幾部機, 想買部輕便既135用
萬九幾部Point and Shoot,部部輕便
點list點建議
都係有大光圈, 定焦35-50都得, 有A mode 有高速快門, 有得自己+/- ev個d
老細出咗意外就冇再update
係1.5/50主要係中遠距離嗰度嘅問題
出親都係放a7
M mount應該放棄咗啦
而且啲焦段都已經出齊晒
咁事實上要達到你要求嘅都係得嗰幾部
2-3k基本上都冇選擇
最接近嘅有af gr1
No af 就olympus XA系 有個+1.5ev背光
+-ev自己轉ISO dial囉
可以轉iso 都接受到
同埋加budget都得, 但會想有埋好d 既af
Contax tvs
Contax g1
Konica hexar af

唔知點叫做好af 傻瓜機都差唔多程度
著實都冇咩揀專業啲嘅ps機
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞