菲林機問答區8 / 請完全封鎖#278551

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
問題唔好聽
空虛唔實正
Dateback首當其衝
依家snapshot興打埋日期先夠retro
我反而想搵啲早期 唔係LCD 字體
係膠片字體, 人手轉盤嘅date back

可換嘅finder 同鬥快嘅摩打兩樣真係冇乜用
我老了

不過講開我都想搵一個日本版dateback
有打平成年個啲
係咪OM databack 2

Finder 換微菱或者裂像囉
有啲仲有九宮格方便構圖 有啲人都仲會用嘅

摩打手真係冇乜用當grip用
日期究竟有無人知點解去到201幾年就無,即係2020之後全部set 唔到
唔係可換嘅對焦屏呀
係好似大F F2 嗰啲 成個頂可以換嗰啲...
換個腰平頂 個對焦屏咁細 真係睇到眼花
其他特殊頂又難搵又貴
到最後都等於冇頂可換
因為冇乜人會諗到199x 嘅機可以survive 到去2020 年... 不過有啲後期啲出嘅機係去到依家都正常嘅
同埋F3 FM2 嘅日期背都仲用到
腰平型囉
但又唔買120咪用
都ok嘅 我用exakta腰平 都覺得細細個過癮
其他真係專啲少人用
Sport finder
低光用測光頭個啲 真係少用既

Pentax lx 有隻45度finder幾特別會想有部
最近啲相最左邊同中間遍右有一截打直嘅陰影,拎過比師傅用機check都睇唔出有咩問題,所以尋日打左筒過期菲林試,發現都仲係有問題,下面係比較明顯有問題嘅相。

話說部機係leica mp 0.58,20年機齡,2手買左就黎5年都keep住有打相,一直無事,睇返有問題嘅相係出自500同1000呢兩個shutter speed,想知點整但唔知咩事。。
會唔會係笠油
快門閂唔順 要搵師傅搞
快門簾唔同步
應該快門行都唔順
快門簾唔同步條黑線唔係咁嘅
睇相,左邊都有
片倉背塊壓片有無皺到
定係你個師傅無用聲波機check快門
係咪裝菲林裝唔貼
壓片金屬目測無皺 我都覺得可能係個師傳啲設備太落後check唔到有無識邊個師傅有啲先進儀器?
Errr菲林機唔係咩先進嘢
用返落後設備有咩問題
你去邊間check
SKW余師傅
已經搵左 佢好好人幫我check左半個鐘 但都測唔出問題 所以先影多筒睇下係咪好返
你部壞機我500蚊同你接手啦
師兄真係幽默 香港師傅搞唔掂 我就搵原廠幫我搞算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞