菲林機問答區8 / 請完全封鎖#278551

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
本身諗住遲下買t2玩下
依家懷左tiara都係怕怕地
玩返自己部ql17算
巴打你check check最近呢兩三個post,我記得好似有巴打貼過有間電器鋪都好似有整電子相機,你都可以參考下
所以我成日都唔建議人拎一大筆錢買呢啲機就係咁解,一壞左就好多時都無得救,total loss
好啊 我爬文先
好在我買果陣都係算平 around 1200左右
依家都唔會再入電子機了
正常功能冇壞我先覺得谷氣
恭喜你脫離電子機苦海
香港人架生先決
山都未開始行就買齊鞋杖褸袋,筋都未拉就買瑜伽褲墊磚輪,一步都未跑過就book營養師搵PT減肥
菲林錢真係濕濕碎,食少餐omakase都夠影有突
成日講到好似好大洗費, 但係買少件衫買少對波鞋食少餐飯都留得返係到, 門檻根本唔高 仲要好多方法可以慳到唔洗食炒價, 不過有人鐘意比貴d先凸顯到身份都吹佢唔漲
Thx
t2會多人整啲
巴打好似身同感受
本身諗住一部ql17一部tiara
一外一室內
依家都唔想買返部電子 玩左2年就無啦啦壞
真谷氣
所以果陣扑蛇成日叫人唔好買電子辣殺
有好機嘅
不過真係唔抵炒到咁貴
識得太多人過份高估自己既投入度
開始一樣興趣之前重課左先,聲稱使左錢會增加自己既責任
其實根本係消費心態,玩兩玩過唔到入門既階段已經無耐性玩落去,d野擺係度阻定又唔賣走,成屋就係不同興趣既用品但無一樣係玩到落去

大家有無識人食左個long board熱潮有塊板係屋企丫?

菲林都係啫
下下要買靚樣靚gear,㩒多幾張發現自己其實只係鍾意用iphone影食物同自拍,唔鍾意攝影,聽多幾句曝光三角覺得“好複雜”,話“我想snapshot下咋”,將自己永遠擺係超新手階段,永遠唔committ就立於不敗之地,部野唔用又唔拆電,最後部機電池漏液打柴
因為以前好多人叫人一步到位嘛
唔好講菲林啦,就算係數碼,又有幾多個人真係下下用得哂部FF機?
如果京瓷肯出返Contax菲林機,就算佢賣到皮幾野一部我都覺得無問題,因為有得整丫嘛
宜家個問題係呢堆電子機已經停產左一段長時間,無咩人識整又無零件整,買返黎都只係計時炸彈等死,你唔同Leica M啲機停左產幾十年都仲有得整,有本事既送去德國比一大舊錢幫你翻新都仲得
我身邊又冇乜呢種人,係文青多
買部p&s影菲林放上ig又打一大篇感想文個種人,追求「菲林味」同「不確定性」個班友
佢哋又唔會洗大舊錢去買機,最多係買over priced傻瓜機
咁我覺得總比冇人玩好
係..啲機係炒貴左
但你用緊果部同時都會升值
你唔換機唔買鏡跟本影響唔到你

但個消費群一細左
菲林廠更加可以大條道理唔再出菲林
你諗下邊一樣慘啲

所以我支持文青繼續買多啲傻瓜機
影多啲
都係嘅
但就冇咁多新野玩執到囉
算啦

好過冇得玩
傻瓜機世一
大家都係影緊菲林
大家都係想開心玩
佢追不確定性 追傻瓜機 追明星效應
冇問題架
最重要佢有出錢 出一分力 幫菲林吊命
我係咁諗
玩開ef mount 唔使食炒價
係啦
只不過係有時睇唔過眼啲傻瓜機俾人炒到咁貴又要瘋狂追
跟手又炒到其他都貴貴

只要放棄無限增加器材其實就已經冇所謂
算啦, 幾千蚊一部香港人大部份都負擔得起, 啱哂d 想玩下新鮮野既人, 反而係依家菲林過哂心理關口, 可能令好多人郤步
阿Q啲諗
宜家散客市場個需求反而養得起一堆新派沖哂店
亦都因咁,沖掃先相對平左
真係得左
謝巴打
你都on9嘅
要新派沖曬店把撚
成鳩日都想啲嘢平
結果就係犧牲質素
你咁撚窮不如影返digital 啦
啲新派舖劣幣驅逐良幣
鬥平頂爛市
啲收費公道又高質嘅舖講緊彩六都執笠
你要垃圾平嘢,結果就養唔起啲高質舖
最後得返一間巨東做吊掛
得啲文閪舖做水漬e6
你哋啲垃圾影得衰就要求沖得平又得過且過
結果就影響市場生態
你就真係啊Q喇
onqq
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞