菲林機問答區8 / 請完全封鎖#278551

1001 回覆
2 Like 0 Dislike

之前係咪邊個搵nikkor-s啊
睇下 '特價|Nikon 大F連50mm 2.0大光圈鏡頭 (stop down測光)專業級菲林相機',HK$1,850 係 #Carousell https://carousell.app.link/EZ0N72rQZpb 呢度搵到

我有啲心思思哩部
獨眼龍幾特別幾靚
個店員直頭唔知呢隻係咩菲林黎,問返個客轉頭
(不過正常睇到Provia都應該知係slide啦)
我最初玩菲林個陣,高速slide已經係得返RHP3/RXP,所以呢隻「RSP」真係開左我眼界
講起slide,其實我覺得富士隻RAP Astia仲正過RDP RVP,都唔知點解富士會cut佢(但佢老味數碼又會出Astia filter)
以為你齊晒nikon f
得部尖頭銀咋
買嗰陣大衝動冇做功課 唔知有分
早知買初版
而家買咗後期版
睇到沖E6都知啦應該 provia冇理由唔識

我係玩過provia 400x 如果高速

富士砍哂啲特色菲林
留返啲基本野
根本就改名fujidigital算
都係照用啫
又唔係好用啲
初版個Logo感覺靚仔啲
印nippon kogaku tokyo
Fuji but no film
最抵死係佢呢頭停菲林,個頭繼續用整菲林既原材料黎整化妝品,所以根本就唔存在原材料既問題
前排唔記得邊間成箱過期菲林掉出黎賣,$100一筒
有provia 1600,夠晒不確定性
Astia堅正囉屌
尖頭先多人鍾意喎
唔係吖
我講我買咗尖頭後期先知原來尖頭有前期
做好功課嘅話我一定買前期
獨眼龍係另外心思思有啲興趣

F2我都買咗尖頭
其實我覺得最應該cut既應該係rdp先岩
得個淡字
唔係Astia淡D咩
Astia都淡
但反差無RDP咁大
用今日既術語黎講,就係夠「日系文青風」
影人Astia好,影景RVP好
所以我先覺得RDP兩頭唔到岸
睇多啲資料肯定自己想要咩先買啦一次過買咁多
佢唔係全部原料都係用於化妝品嘅
嗰陣時好似有講過類似用動物嘅骨之類嘅部份去做菲林原料 咁啱又適合做化妝品用途
但除咗呢啲之外仲有其他材料我哋未必清楚嘅

但富士點都係仆街
數碼機成日賣啲菲林情懷
但明明就係佢哋停晒啲菲林
你還有instax呀
因為佢自己仲有出printer嘛

Fp100c 3000b
上星期buyee bid 500CXI
原來30萬円要向buyee申請
隔一日先知批唔批
𨳒 同人爭到最後五分鐘因為咁輸咗
佢30萬零1000円
一機 一背 兩鏡 原盒
真心𨳒出嚟
有淨鏡賣就好喇

btw 呢部先係獨眼龍
不過市面上好多測光頂個黑色cap 都唔見左

菲林機問答區9 / 請完全封鎖#278551
https://lih.kg/3003683
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞