菲林機問答區8 / 請完全封鎖#278551

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
講M42 鏡可能仲推得過淨係講zeiss/contax
黑白第一期made in belgium影過100 400
我覺得100 ok但價錢未到非常吸引
彩色太撚貴我覺得買黎影都on99
我仲奇怪c41 50iso彩色係咩底離,原來係過期Slide 咁更加唔值
Bessaflex勁貴喎
好鍾意Contax S/D
不過次次都伏
我只有CZJ
最近入左set over price 嘅Contaflex
同埋部唔用嘅Rollei 35
勉強叫入左西菜
早幾個月日皇36exp都係七十幾姐 唔算貴(?)
而家就$220三卷24exp…
偏色偏得太勁我都麻麻
有冇人用過mamiya 6
影6x6又輕又rf好吸引

Btw每個月都想入新機係咪正常
睇左好耐台仔以前d forum 文, 終於明個pentax 67 支鏡個auto/manual 有咩用

佢仲有一兩枝鏡有leaf shutter

for 後來者:
pentax 67 支鏡乜都唔理開auto就可以信個測光, manual當景深預覽
上個po 講Willem Verbeeck
係唔係早排買卷1600 影日頭果個youtuber
正常,我都想買部S2做紙鎮
想平玩菲林,玩下街拍,體驗下菲林感覺,有冇邊隻機好介紹??本身玩數碼機,a7c,gr3,xt3
simple ace
vsco
喺eBay千二買咗部
120我得呢部同tlr 但tlr真係要睇心情先會帶出街
呢部又方便又輕
XT3既film simulation
而家貴咗啫
隻colour 100 36格我買左$95
咁貴但原來係過期slide
講zeiss會講講下去咗rolleiflex
以前真係大多相機都係同zeiss拎鏡頭
Triotar tessar設計簡單 又成像唔差(tessar)
後期有埋planar sonnar 呢啲設計
基本都大多鏡都係base on佢地
不得了
Rollei 35 真係比較多人識
但唔多見人用
其實即係auto diaphragm
Pentax m42都係咁設計
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞