無業廢青出走澳洲生活第五年

811 回覆
433 Like 17 Dislike
應該轉到國際牌
Norah Head Lighthouse 係真係幾靚
上個月去完
揾ft難係邊
Ft d post好多都寫明澳洲人優先 剩低果d就幾十個人爭一個位咁

但又唔係無工做 只不過鄉下地方打其他工都比唔到咁多鐘數你番
What name?
師兄熟唔熟地產(翻工)嗰邊?想問下嘢
天氣、福利、醫療、食物>>英國加拿大 (尤其係英國)

我諗到澳洲比較唔好嘅得比較多蛇蟲鼠蟻同埋飛其他國家好遠
我之前見有人寫好似英國牌轉得到美加澳
澳洲如果怕熱可以住Syd/Mel/Hobart。Sydney同Melbourne夏天最熱嗰幾日係可以過香港但係成個夏天個30度嘅日子唔多,基本上春夏秋冬平均都涼過香港, 尤其係夜晚,就算夏天嘅夜晚都唔熱,其他季節嘅夜晚直頭涼

福利其實澳洲加拿大都好好,不過澳洲比起加拿大更加劫富濟貧,如果一心做藍領/hea 嘅話澳洲實際上收到嘅福利應該會多過加拿大,如果做白領中產就應該差唔多,有錢人嘅話澳洲嘅稅收一定高過加拿大 (which is唔關我哋事)

食物其實兩邊都好多亞洲嘢食,我覺得加拿大嘅中菜相對好食過澳洲,不過澳洲啲東南亞菜感覺上好似好食過加拿大,日韓嘢就好似兩邊差唔多。自己本地食材其實兩邊都係農業大國,不過澳洲嘅肉同海鮮整體應該相對新鮮啲。兩邊無論出街食飯同買餸嘅價錢都差唔多

至於你話PR嘅問題,首先你要睇吓你用乜嘢Pathway 到PR,香港stream澳洲嘅要求高過英國加拿大,至於唔行 HK stream嘅難度好高,如果覺得要攞PR唔穩陣或者好嘥時間/金錢建議去加拿大,如果覺得自己嗰行喺澳洲發展一般(就算攞到PR都唔係特別吃香嘅話)都可以考慮去加拿大 (e.g. 金融/文化呢啲行業加拿大會好過澳洲)否則如果你鍾意澳洲就應該繼續行落去。不過我覺得澳洲有樣嘢好過加拿大係佢將來嘅潛力大好多,加拿大咁多年都將最勁嗰啲人送晒落美國,本地勞動力就靠新移民/冇咁叻嘅人填補,Keep住一個循環,反而澳洲唔少行業近年都進步咗好多,將來有Potential
sydney係最似香港既城市,應該話係高級版香港
澳洲城市嚟講一定係
真心我覺得Syd係除咗星加坡之外最似香港嘅城市…
唔知點解我去完London之後反而覺得Sydney 更似香港
Rosnay park 好多bogan

唔怕揸Southern Outlet嘅話,其實Kingston幾好住
Hobart會計工咁難揾都俾你揾到
去過TAS...我都想住嗰度
以前點廢法?我畢業都廢過半年
你就好 做pt都可以有錢四圍去
最愛Launceston,好多回憶留係果度
Hobart就太城市,會塞車
有冇蛇入屋
其實醫療麻麻, D 醫生好求其
住郊區近山應該會有 但袋鼠小動物夜晚會走入後院既機會大d 特別如果種左蔬菜佢地會挖來食
北面生活應該仲chill
但Launceston得3萬人口真心難搵工
都係朋友介紹先搵到
係香港低學歷 好多年一直無固定工作 來澳洲時都比班中同笑 因為佢地好多都係公務員同popo
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞