無業廢青出走澳洲生活第五年

811 回覆
433 Like 17 Dislike
我都係 而家過渡等緊個485出之後 想再搬走去Newcastle等3年 大城市始終唔太適合我
有車牌wh搵工會多d選擇
如果頂得順肉廠呢d厭惡性工作
人工幾好的
個朋友試過係Newtown比個bogan打左後腦一拳

但普遍TAS既人係nice過Sydney
巴打加油 我都係syd準備讀master

之前又話起輕鐵,結果又比council bam咗
又講過話起繞道,但又話成本太高

結果去邊都要經市中心,唔塞車就假
真開心

我都想返返去大城市住
話Tas好住真係各花各眼
我就唔係好頂得順Tas
建設落後,娛樂又小,機會又小
但個政府甚至人民都冇諗過要發展要進步

唔係因為個887等極都未到 真係一早走左
大鴻?
只要有好西食,同有工作邊度就適合我

只能夠講,Hobart喺呢兩方面都係未得住
Glenorchy 都係啦,喺澳洲咁耐未試過行商場行到好冇安全感
Agree

工作機會少、嘢唔好食、啲嘢又貴 、天氣又凍,個人唔係太頂得順

但係比大城市叫住得舒服少少
巴打趁復活節嗰陣所有交通工具免費去Newcastle?
澳洲非專業人士係咪好難搵工?
lm
野食選擇小,仲要貴過mainland
好多食店都係youtube廚神,上youtube睇完整完叫做入得口就擺出黎賣
假期諗住一家大細去玩下,但都唔知有乜好去,成日話tas啲山山水水好靚好多地方可以去行。係呀,啲大自然山水好靚呀,但其實無論你去mount field, airwalk, wineglass bay, bruny island,其實都係大同小異

總結:好撚柒悶
Yes
上面有巴打答左
我食左幾次都無睇到佢個名
個陣旅行去過tas既Hobart 同Launceston
好大自然好舒服
師兄開頭wh,之後嗰幾年點留
我係Brisbane 呢邊見唔少肥婆喎
有d肥到要坐輪椅
中餐係幾難食
而且好貴

不過旅遊來講Tas係同其他州有d分別
熱門景點其實無咩特別
之前住宿舍當地人做導遊帶我地去Lauderdale同Cremorne好靚

有個Tas旅遊節目有介紹Gordon River同Queenstown火車 節目名好似叫Award Winning Tasmania 推薦大家睇下

利申:Tas打手
lm
讀書
曾經是無業廢青
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞