無業廢青出走澳洲生活第五年

811 回覆
433 Like 17 Dislike
公司有幾件 佢哋行路好似好辛苦咁, 唔知洗唔洗幫佢哋call白車
咁我唔否認澳洲有肥婆
但肥到坐輪椅真係唔多
澳洲美極
Newcastle大把
返工日日見唔少,四十歲以上嗰堆有七成叫佢行兩步路都喘曬氣
可平時一家有乜娛樂?
Thx
即係唔使旨意去沙灘
果日復活節星期日去Newcastle Hunter st條大街 好多空舖 經濟好似比疫情影響得好厲害? 估唔到距離Sydney幾個鐘火車車程既一個城市反差可以咁大
沙灘可以阿 不過TAS最多人係去釣魚 有同學連tuna都釣到
Newcastle city不嬲都係咁空
相反Bar beach呀Merewether呀同埋Hamilton比較多姿多彩啲

衰就衰在政府口講話起high speed rail起咗十幾年都未起
娛樂黎黎去去都係嗰啲,個重點係選擇太小
好似香港咁,十八區都有野行有野玩,要靜有靜要動有動
係阿 免費搭車加星期日好多人
要睇下咩工作
搵工養活自己唔難
但要搵專業工作就離唔開考牌/工作經驗
好似會計咁就算考完牌都只係開始
日日睇緊租房網 睇下第日係邊區做落腳點
工黨都吹到選舉贏左就起 但我覺得起好都未必咁多人會選擇搭
尊重你既決定

不過我移民一定係為左更好既生活水準 如果質素下降就唔會移
小弟真心抱住nothing to lose既心態
住公屋無未來無錢又無學識
Perth巴打留名
嗰頭除咗大鴻有咩燒臘舖好食?
又無業又工作
George st果邊好似有香港茶餐廳?我見佢地都有燒臘賣 但未食過
十分同意,果條Mount Wellington纜車approve完再reject再approve又reject都仲未起到
個市中心6點行死城咁款
啲餐廳又係分明為咗移民先開,都唔係做生意,難食到嘔。

我如果唔係份工縛住 我都走咗
英文唔太好 想下年年中去Melbourne wh
有咩方法可以練下講嗰方面
喺香港真係唔敢講英文
係咪World Square 對面嗰間?
食過一次 中咗伏
有下個post改4年讀書無業廢青
Melbourne講中文已經生存到 華人好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞