無業廢青出走澳洲生活第五年

811 回覆
433 Like 17 Dislike
唔該晒你

天氣如何? 溫差會唔會好似mel 咁大?
一年入面有冇機會着短袖短裙?
夏天11月-2月都熱 但得幾日會有30度或以上
其餘時間同季節都唔會高過20度

溫差唔會有Mel果種一日四季 只有凍或者更凍 通常都有heater 或者走去kmart買張電熱毯

Tas四面環海 咁凍主要係d風好勁 又係高樓大廈 所以帶多d風褸 特別機場落飛機果度好大風的
除左夏天其餘時間同季節都唔會高過20度
高樓大廈
完全同意 家下連Kingston都要爭 inspection排到成條隊咁
再咁真係要住Bridgewater
讀緊咩?
點解無業都留到咁耐
澳洲三寶其實除咗夏天多啲烏蠅之外根本都out咗

醉酒佬夜晚係唔少但係其實對比英美澳洲其實都唔算太差,係某啲治安差嘅區同埋City Centre多少少,至於肥婆近年都已經越來越少,啲人開始注重健康
Sydney 而家真心唔係想像中咁chill, 只可以話係生活節奏慢少少、舒服啲嘅香港,但係完全唔會有與世隔絕/避世嘅感覺

咁當然比起New York London呢啲大城市Sydney 都舒服好多
讀完乞食科
住左4年細城市 真係唔慣番番來Sydney
所以真係要有車
拎唔拎到PR?
攞到既 不過要等3年
好想去澳洲
由州擔保容易一大堆學生湧去讀書後再變難

到疫情配額唔夠 間接封關果2年趕走好多持有工簽人士

然後又公布香港人485有5年 再到個總理話唔會有優待 本來我都諗住畢業執定行李去加拿大/英國 最後11月又真係出左個咁容易既pathway to pr

呢幾年澳洲政府d政策又真係令我心情似坐過山車一樣
來啦 不過最好有車牌自駕遊先玩得開心
師兄撈邊行?
之前諗咗一套適合黃絲做嘅飲食系統
一個人做一間舖,每間舖生意額最高應該可以做到嘅限額係五萬港元左右
但實際上要試驗
藍勢力搵人多,黃人就要搵單體但輸出律強嘅野,打機都係呢啲方向
有車牌澳洲可唔可以轉?
睇唔睇到天個窿?
澳洲好住過英國同加拿大,留到澳緊係留澳啦
其實可以唔洗, 你黎旅遊驚比人pull over 就拎定國際駕照。
NSW service 果時叫我唔好搞咁多,直接拎香港駕照出街。當然你長居入籍就要轉翻車牌。
過25 又 full licence 3年可以直接轉澳洲牌。
細公司會計
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞