無業廢青出走澳洲生活第五年

811 回覆
433 Like 17 Dislike
有車牌就買車自己揸返工嘛係偏遠地區想懶唔自己搵廠apply都可以搵agent 介紹白工。
不過黎緊如果過去想係SA 搵廠工,就咁search 好似都唔算好多cbd 15-30分鐘車程嘅廠選擇,諗緊真係過就考多個forklift 牌增值下自己
嚟緊會去Tas WH
有冇巴打有agent介紹農場/廠工?
(有棍波牌)
SA留名
有意黎SA可以多d出黎聚,我地gp都幾熱情,尤其今年多左好多學生哥過黎好有熱誠好撚滾動
睇咩city

一星期返幾多個鐘做到咁癲
如果係廠/某d season 摘藍莓都做得到嘅,不過我之前見d frd 摘藍莓果期係直佾係farm 住帳幕搵錢搵得太hardcore 我都未份掂
咩city 都好,只要唔係cbd 基本上都係尻泊for free你諗下全球第4大土地面積得二千幾萬人口
巴打實好高大靚仔
有無人帶寵物走
我去好多都係2-3hr parking
council捉得都幾緊
成班癡撚線
我sydney撚
CBD揸15分鐘車程既地方外已經好多位泊,我見D路仔 通常一邊8hr 一邊2/3hr

當然都有d地方都難搵位既,不過同香港比 真係天堂
做廠/農場好睇季節嘅,我都未試過長時間都搵過千,果陣whs 又返香港又去旅行,d 廠做做下你又話放長假,如果自己唔係搵到人頂的話,返黎已經會無咗個荀位。
但農場爆果/工廠爆單真係唔怕儲唔到錢,基本上你有車就係白工嘅入場卷,爭在你肯唔肯去d 鬼佬求職網/鬼佬廠agent搵工。
利申係以Tas 起碼5,6年前計,依家多咗大劣whs 可能又有d 唔一樣
如果有whs 嘅巴打係打算係NSW 同VIC 附近做野,每年雪季都好值得上雪山打工
未必搵到好多錢,但經歷真係不一樣
雪山個氛圍會令所有人都淫D
無野補充
乜鬼妹都試下
有幾個d fd以前係澳洲WH,個個都話d生活勁淫亂 聽講d台妹好仁
大型好似Reid farm有得上網申請摘車厘子
Berry exchange
揀紅/藍/黑莓,或者包裝
我做藍莓
一日7-9個鐘
睇天氣做人
落雨就收工(因為莓濕住摘會霉)

平均一星期5-6日
我時薪平均應該有$35/hr(8年前)(旺季試過一次到左日薪上限$600,比老闆叫返屋企休息🤫)
慢手應該都有15/hr
依今年最低時薪計,可以再多20%,差唔多$40/hr
想問下摘野係咪亞洲人居多?
有鬼妹的其實乜鳩人都有
辛苦錢
唔係人人頂得順大熱天時7-9個鐘

我以為係得亞洲人未試過呢d 先會wh想去試下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞