無業廢青出走澳洲生活第五年

811 回覆
433 Like 17 Dislike
我嚟緊5月中都去澳洲了
Ching 有冇諗住去Perth
我反而識好多大陸中年反共
返工隔離位個大媽日日係到洗我腦唔好返香港
共產黨痴線㗎個啲 反而紅底後生多啲

有無去行山?TAS真係避世 後生仔要搏要搵錢就真係要big city
我都係跟住移民局啲要求寫咋, 而且未交申請
建議你問返另一個POST嘅 由我 巴好啲
佢專業嘅
後生個啲, 1990年以後出世個啲, 已經徹底完成洗腦
巴打有冇住過Brisbane? 個邊會唔會舒服過MEL SYD?
Brisbane未住過阿 不過睇片介紹近年多左華人超市 樓價雖然高左 但對比後2個大城市仲有一段距離 而且去黃金海岸或者Cairns玩都好近

Sydney一定係3個城市節奏最快最適合香港人生活習慣既大城市
Sydney無乜山行
唔係無既 但Berowa果邊d景好普通
黎緊想去個邊wh 再試轉student visa
考慮course location 諗緊brisbane
同埋唔知2032 個度搞奧運 會唔會帶動到一定既發展
syd mel 感覺上物價都幾貴 樓就更加
係好既諗法
Wh期間可以試下短住下2邊 睇下邊個城市適合自己再報讀書都唔遲
我讀書果陣要從Perth或Tasmania 二揀一
咁岩Perth果陣個州長唔想收咁多移民
要聯邦政府將perth從偏遠地區名單剔除
我就揀左去Tas
best choice ever
原來係咁

我嚟緊諗住去perth定居
而家perth又變番偏遠地區啦
澳洲政府既政策就好似女人心情咁
話變就變
Nsw 巴 留名 同樓主一樣 wh 完左轉學生簽留低 今年畢業 唔覺唔覺就差唔多讀完兩年
咁如果係讀啲職業導向嘅course呢
因為想之後報整車 木工course 知dip好難批
所以更加想有當地呢方面經驗
當初係想係香港打多幾個月工 多個錢
直接係呢面apply student
ban 左就唔去
但後尾諗過 不如去住半年 當試下
始終去旅行玩兩星期同真係住落完全兩件事
Onshore報讀書好似都容易d
其實肯上堂應該唔會難掛?
職業導向 我理解係香港VTC level?
除左真係好專既專科master/8大degree
唔係既話我覺得你肯比錢
肯交齊野應該唔難grad
聽講係...希望...dip難批
本身係香港讀完大學 但唔算專 諗住個邊讀tafe 咁就可以用485移埋民
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞