無業廢青出走澳洲生活第五年

811 回覆
433 Like 17 Dislike
濕鳩極都叫大學生 不如你擔心唔批你倒讀好過擔心grad唔到好過啦
呢到係mount Wellington

Sydney 其他景點去多幾次都悶

其實外國啲大城市全部都係咁, 一係去離去去都係嗰幾個景點 (e.g. Sydney/Vancouver),一係表面上好多嘢玩但係其實當你冇咗個新鮮感就唔覺得有咩咁特別 (e.g. London ),感覺上得日本咁屈機可以百去不厭,仲要好容易搵到新嘢玩
aus係咪返普通藍領工都生活唔錯架
想問下澳洲車牌登記系統
如果係 tas 買左車
第時如果去 mel 住
可唔可以坐 ferry 運佢去 mel 繼續用?
定係要甩左佢再買?
UTas讀d移民科會唔會好難讀/搵工
有技能既藍領人工高過我
做地盤我甚至覺得會長做長有
澳洲大城市個住屋需求太勁
搬左頭幾日要去番類似nsw service既辦事處換番mel既駕駛執照
Sydney 撚留名
難讀架 基本上讀完搵工都會搬去其他省 會容易好多
如果你講TAFE 如果個人係喜歡crafting多過坐係課室聽書 咁係相對容易既
如果係accounting 工程呢d專科文憑 讀到去diploma都會有1-2科係類似大學既程度

但我覺得最影響係教你果個老師 TAFE都算政府資助學校 所以有d老師係幾嚴格 加上好多科成績得Pass/Failed 如果你有一兩份功課或者考試做得唔好 就好取決個老師比唔比你過
冇技能普通藍領收銀個d呢咁
收銀好難有全職比人做
我見超市d招聘都係比你番2-4日一星期
咁做倉/waiter呢

全職倉務員就大概咁
Waiter就真係唔建議做 沖咖啡/侍應好多學生做 好多老闆出手都好低
其實係澳洲住得耐或者有番個trade既qualification都會搵到份好小小既工
你過黎BRIS,不過最好帶定箱美極
明顯同我N年前住過既澳洲比,D人平均起碼大左成1-2個SIZE
市中心仲比較多正常
但你一住遠少少,係一個區既商場就不論老幼都肥到爆
見到有D根本就係肥到要開架車仔出黎坐住行商場
我而家係BRIS,之前就住MEL
我只可以講我比較鍾意MEL
咁巴打做會計有幾多?有trade既qualification係咩
我係entry level 45000-50000年薪呢個range
trade qualification姐係文憑證書果類學歷
市中心就多beggar同痴線佬
但肥既可能真係要出遠小小地方先會多
日日飲肥仔水都未必可以肥成咁
AUS係咪文職同藍領工都係咁上下人工架
你係點留到係個度架?一開始wh之後搵工轉working visa?
我係wh之後讀書再攞畢業工簽
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞