無業廢青出走澳洲生活第五年

811 回覆
433 Like 17 Dislike
都幾易見到香港人
我就係本身同條女去澳洲,依家散左我自己轉去英國
介唔介意具體少少講下你指既反差?
係天氣?生活節奏?就業?交通?
做咩咁sad 係去到先散定出發前散?
有無啲咩好推薦 走MelbourneSydneyBrisbane
D人做野冇咩效率,尤其你上佢官網批野要幾耐就會知
而家BRIS落多左雨,都仲係好既,不過都多左陰天
就業,我就而家仲未做得野,不過我唔擔心呢個問題,澳洲而家都幾缺人下
交通就一定冇MEL咁方便架啦
係AUS,冇車斷手腳就梗,不過MEL/SYD都生活到既
我之前黎過,之前既印象中就唔太係咁,可能真係唔同城市問題
去前散,大家步伐唔同,無謂辛苦落去
Berry exchange摘藍莓
試過有一日7.5個鐘搵$585aud
$600係上限 ,reach上限聽過會比人叫收工
唔會啊!
好多郊區都靚到爆
仲有釣魚好好玩
就真係得個景
住過goldcoast 3個月
雖然海灘好多囡睇+高樓海景+城市生活好正
但賺唔到咩錢
做過黑工清潔$20/hr cash, 又洗過大餅$10/hr
一日得4-5個鐘返

最後都係比較愛郊區生活, 賺到錢,多台妹溝
Tasmania
一放假就去爬山,釣魚,每月大退潮執鮑魚,溝下台妹
租間屋個包租公係練馬師,又歡迎去騎馬

咁好睇個人興趣
我就係唔鐘意城市生活先去澳洲working holiday
要留喺城市咁不如留喺香港
依家就唔係咁講
一堆人都想一路搵食一路儲年份去拎PR
去Tas咁鄉下
你估個個都好似你咁多錢可以慢慢摵咩ching
Hospitality 柒頭在此
過來人告誡 咪讀鳩科 要讀tafe就讀移民科
而家港仔過黎鳩讀都移到民
唔同以前
要拎485難 189/191反而還好
我帶左3000澳紙去
每年做8-9個月,旅行3-4個月
都有剩兩萬幾澳紙帶

只要有工作點會唔夠洗
485你求其讀移民list 一科都得
畢業就得
澳洲果隻智障教育
傻既都畢到業
而且Tafe學費抵過大學咁多
hospitality唔係移民科
柒頭在此
講緊485
Ching, TAFE 課程係咪有提供實習機會㗎? 對揾工有冇幫助呢?

就係唔夠錢
wh黎直接搵工轉working visa得唔得架?
為咗條女放棄自己未來嘅生活我覺得唔值囉,天涯何處無芳草?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞