無業廢青出走澳洲生活第五年

811 回覆
433 Like 17 Dislike
呢樣真,有份工我3月apply 琴日先覆我 新工都返左兩個月
太多年前真係唔太記得
$6000左右?但我果陣wh其實駛費唔大
到左澳洲無耐 留名學野適應新環境
巴打都係做會計?
其實而家student visa可唔可以做full time工
而家我讀緊master 但多數weekdays都free
諗緊可唔可以full time返工 weekend讀書
交通同水電煤貴唔貴
需要話個個人usage唔同,但參考下都好
交通同水電煤貴唔貴
*雖然話個個人usage唔同,但參考下都好

另外唔太明個GST
請問寄野去澳洲連私人物品都要俾10%稅??頂盡一,二千AUD嘅野
做engineering

好多recruiter linkedin搵我 不過全部都係full-time位

宜家揸student visa冇限working hours,但政府隨時改返,邊有人敢請留學生返full time

我都係讀緊master,不過返2-3日weekday
師兄個linkedin係唔係一早就準備
定係去到先慢慢加?
以前香港做野都有用開,黎到再fine tune下咁,我估做過外國firm 係呢邊應該會易d搵工
水費每季交幾十蚊左右

電費就每個州都唔同 好似TAS用可再生能源加每屋每戶冬天都開heater 電費就好貴
我果陣住share house 個房東收到張$2800既bill 最後除番開每人要交二百幾蚊

而家住Sydney住屋企人呢邊bills唔係我交 但聽佢地講唔貴

寄野你分開幾件寄吧 超過$1000要收GST
最緊要上網睇下有乜唔寄得 澳洲海關出名check得嚴
巴打幾多年經驗
好勁呀有咁多agent approach你
你而家係返part time engineer?
THX, 因為我查資料又話移民得傢俱可以免稅
其他都要,搞到好亂
THX, 咁update定先
三年幾,可能d agent都係漁翁散網姐

而家份工係Casual,每個禮拜work hour都可以變 好彈性,我覺得仲好過part-time
我未去過Adl,但係mel 同Tas各住咗半年(WH), Mel住CBD, 而Tas 就住Devonport, 鄉下/巿區都感受過,亦係Qld Bundaberg 做過短時間野,知道成條街係死城個感覺
但so far 我okay, 只要生活所需易買,條街少人我認為係舒適嘅。
想揀Adl 係因為佢一個鐘機都到Mel, 當放假黎個short trip 玩3日2夜/2日1夜都好方便,而自己居住個生活就預計可以好寧靜
WH 係devonport 渡過咗半年光陰,搵工又唔算難,最緊要有車我本身無車都係每日俾車費d 朋友,之後自己有車做農場做廠其實都好穩定又唔算難做好記得有次廠爆order, 連續返咗1-2星期12個鐘shift, 果個月賺到笑
一得閒就成班朋友去Launceston 賭場賭錢,輸少少都可以換分換個burger餐食
Launceston賭場都幾親民,啲賭客來來去去都係果班人
唔知仲有無5蚊21點賭?
以佢地d客路係班老人家,相信5蚊臺有機會永續
Mel Crown 就唔知,以前樓下d 5蚊臺好爆

是日午
讀書international fee 係咪好貴
非8大通常會平d 仲可以睇下r唔r到獎學金
而家疫情有d學校好似仲有學費減免

8大就需求好大所以都貴
素撚
有幾塊越南火腿
巴打有冇做過uber eat 呢d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞