居屋 2022 (8)住山麗定做礦工好?

1001 回覆
10 Like 3 Dislike
要東涌都唔做礦工
50食物既村民唔做礦工做咩
你仲要臨臨拿感謝黨
居屋抽仲唔感恩
直接碌落山快過搭車
屋企有廢老真係人生贏家
買左公屋= 享受一次居屋福利
公屋玩法又唔同
聽人講係買左十年內都可以換居屋
識就都係咁
只係唔太清楚係咪十年 定係某d公屋先得
如果間公屋係買咗,賣咗間公屋,筆錢咪可以首期買囉,買私樓都得添
For your reference

白表申請人的定義
房委會在下列組別人士符合每期出售計劃推出前所公布有關年齡、家庭成員組合、居港年期規定、入息和資產限額,以及擁有物業限制等詳細申請資格準則的情況下, 以下類別人士符合白表資格購買居者有其屋計劃單位─

(c)
透過房委會轄下「租者置其屋計劃」(下稱「租置計劃」)購得單位不足10年內(由與房委會簽訂該單位轉讓契據日期起計)的業主及其戶籍內的所有認可家庭成員,亦可以申請本銷售計劃(只可選購房委會的居屋單位,並不可選購房協的資助出售單位)而不須受入息、資產及住宅物業擁有權限制,但必須符合及遵守下列條件:

(i) 「租置計劃」單位的業主及其戶籍內的所有認可家庭成員必須一同申請:申請者可以是「租置計劃」的單位業主/聯名業主/戶籍內的家庭成員。

(ii) 「租置計劃」單位業主須在簽署買賣協議購買房委會的居屋單位當日起計三個月內,或在房委會特准一次過延期的三個月期限內,將現居「租置計劃」單位出售及完成簽訂單位轉讓契據的手續;

然後才可繼續辦理簽立居屋單位轉讓契據的手續及繳付樓價餘款。

若未能在期限內完成簽訂現居「租置計劃」單位轉讓契據的手續,已簽訂的買賣協議即作無效/終止,屆時房委會將會在扣除行政費及房委會律師的服務費用及有關開支後,退還為購買居屋單位所付的淨額定金的餘額(不會連同利息)。

房委會可將該居屋單位再售予其他申請者。請注意:在出售現居的「租置計劃」單位所引致的任何費用,一概由單位業主及/或家庭成員承擔。至於在完成出售現居的「租置計劃」單位直至所購得的居屋單位入伙期間,申請者及家庭成員須自行安排居所。若因此而引致任何支出或損失,概與房委會及房屋署無關。

(iii) 若申請者或名列本申請表上的任何家庭成員擁有兩個租置計劃單位,亦只可購買本銷售計劃的一個單位,而成功購得單位後,必須根據上一段的安排將兩個租置計劃單位於期限內出售。
咁十年後個啲就永生無得買了?
可以咁講,但睇字面上睇:

你賣間租置計劃既公屋都唔可以超過入息及資產上限;還原工程都要食自己;抽中居屋後簽賣買合約後3個月內要搬走;

除非家庭成員用白單方式抽,睇字面唔似可以一開二,留間租置計劃既公屋;

當然用離婚呢招既話,問下專業人士先會好d
問下房委會啦,大大個機構答死唔得先心熄,我呢d柒頭講既野唔值得信,純粹討論/留言傾偈
租置計劃2005年停 > 2002年停居屋> 2014年重售居屋
十年內賣即係玩你第一批買既人
不過20年前買到樓既人都上晒岸
以下情況得唔得㗎
本身住緊公屋 共3個人 兩老已退休
可唔可以兩老用白表抽 抽中公屋過戶俾我 佢地用夫婦名買居屋
如果得 佢兩個退休人士因為無咩供款能力所以加我名做按揭又可唔可行?
有錯唔好屌咁大力
可以
1.得
2.按揭唔需要亦都無得加你名
只需要答你負責供
不過公屋過左畀你可能要大搬細
唔好意思
假設到時候抽中我即刻結婚 又有無機會keep住咁上下大細嘅單位
過戶加名手續大約需時幾耐
1-2人公屋單位=14sqm;2-3人公屋單位=22sqm

巴打你要有心理準備要搬去14sqm,直至生左個仔女;

都係果句,問當區區長會解答到你
感謝
想請問下,家有長者既話,如果有得揀樓,可唔可以淨係「長者」做業主
以我理解

淨係長者一個做業主,除非你係獨生無其他兄弟姊妹,如果唔係到時嗰位長者過左生,層樓就會攞出黎平分遺產。
加埋個後生嘅名,長命契下,如果長者死咗,就會自動過埋落長命契其他共同業主手,方便好多
如果申請人係長者就可以
否則申請人同長者2位聯名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞