居屋 2022 (8)住山麗定做礦工好?

1001 回覆
10 Like 3 Dislike
轟龍 我屌你咩 一野轟落你到就有
跌9成
如果出市區,你話10分鐘去粉嶺快? 定20分鐘去藍田/觀塘快?仲有安達/安泰已經有過海巴士經東區海底隧道過海。

而山麗得附近得未入哂伙皇后山邨,礦場附近有安達/安泰邨,遠啲仲有四順/秀茂坪/寶達,全部都係發展成熟社區。
同等比喻適用埋東涌石礦直落已經到官塘分分鐵東涌青衣都未到
講事實姐 而家房署唔會買返,佢自己都睇跌
自住角度其實係好事
居屋同私樓差不多價
無需要果班就唔會買
攪珠未
車行 VS 人行
同埋轉車 VS 一程過

其實買得樓咁大個人自己識諗啦
你覺得快啲到市區重要
人哋可能覺得有得坐
坐幾耐無所謂呢

唔需要咁緊張人哋揀邊度啦
佢都係客觀分析 你又耍太極咁官腔…
東涌 山麗 安達臣都係離鐵一公里以上
回下帶先

2020居屋綠表情況
綠表獲邀總人數:29,891人

受清拆影響家庭申請者:12人     
揀樓人數:8人
揀樓佔獲邀申請者比率:66.7%

綠表家有長者家庭申請者:1,997人
揀樓人數:839人
揀樓佔獲邀申請者比率:42%

綠表家庭申請者:23,174人
揀樓人數:1,180人
揀樓佔獲邀申請者比率:5.1%

綠表一人申請者:4,708人
揀樓人數:280人
揀樓佔獲邀申請者比率:5.9%
————————————————————————

2020居屋白表情況
白表獲邀總人數:7,546人

白表家有長者家庭申請者:1,624人
揀樓人數:1,258人
揀樓佔獲邀申請者比率:77.5%

白表家庭申請者:5,310人
揀樓人數:3,157人
揀樓佔獲邀申請者比率:59.5%

白表一人申請者:612人
揀樓人數:420人
揀樓佔獲邀申請者比率:68.6%

Source: https://www.businesstimes.com.hk/articles/138264/
綠家有手好牌如果唔大/唔正地點等下期都冇所謂😤
啱呀 我住緊蘇屋 冇心頭好單位我都唔會要
綠長都有咁高比率
佢寫得唔好
個申請者數字其實係"獲邀揀樓申請者"
長者隊排得前, 揀樓選擇多, 放棄率咪低
長者基本穩奪 鑽石山/馬安山wo
完全兩個意思

姐係綠長1997人已經KO左個組別
其實2020居屋綠長名額就係得嗰840個
係抽到前籌既長者穩奪
明明1萬3千個人申請,佢寫到得1997人申請咁
頭15個號碼都好穩陣啦
所以今年頭15個好穩陣 咁多市區盤放題
火炭都唔差 大把backup office 係火炭區度
要駁車先去到鐵 附近配套要去到公屋先有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞