居屋 2022 (8)住山麗定做礦工好?

1001 回覆
10 Like 3 Dislike
重點1: 什麼時候繳交稅項?
很多人都會問,究竟這筆稅項應該何時繳交? 以前政府容許買賣在簽署「轉讓契約」時才繳付印花稅,但為防炒風 (註: 因若投資者拉長成交期變相可延遲交稅),故其後政府規定,買賣雙方在簽訂「買賣合約」後30天內需繳交,而不是等待「轉讓契約」時才繳付。對一般買家來說,大家前往律師樓簽署「正式買賣合約」時,律師多數會提醒你帶支票支付相關稅項,律師會協助代交印花稅。
https://www.wuchatprop.com.hk/%E5%8D%B0%E8%8A%B1%E7%A8%85%E8%A8%88%E7%AE%97/#1

想confirm 應該無咁多buffer 時間儲wor
你果個係私樓做法
https://hk.tv.yahoo.com/mustwatch/胡-說樓市-居屋2020揀樓有咩常見問題-030000282.html

?因為一般我們買賣私樓,在簽署買賣合約後30天內就需要繳交「印花稅」。簽署「臨時買賣合約」後的14日內,我們會前往律師樓簽署「正式買賣合約」,律師多數會要求買家多開一張支票代繳「印花稅」,

但居屋情況卻是不同。 居屋何時繳付印花稅呢? 就是在物業獲發「入伙紙」時才需要繳付。所謂獲發「入伙紙」,也就是落成的時候。房委會會發信通知你,需要在指定日期內完成法律手續及付清樓價餘款,這時才要繳付印花稅。
多謝解答
會唔會有stat睇返往年綠家揀到第幾個number 先用哂quota
你睇返之前幾個PO,或者google

但我覺得攪珠後,出咗各組別人數先研究仲實際
有冇人知幾時抽籤?
如果成真 新舊都適用無誤
舊嘅可以做轉按

大單位有價有市 好正常姐
我等睇炒燶細單位
張梳化同部電視6米距離
住慈雲山,以為慈雲山已經夠高夠辛苦,雖則已經行慣哂
早排做外賣師送上安達臣,完敗
步兵上安達?
個裝修係咩事好柒
完全係公屋新入伙樓下承仔裝修風格
真係笑左
睇報導話靚裝修以為真係好靚
4百幾呎一間屋,連個廳既空間分配都做唔好
所有野擺埋一齊就算,勁九唔搭八
佢話新淨無話靚

D裝修真係柒到爆
應該講再安達商場送外賣去安泰?
不過安達商場係正中間,行過去安達最入個棟好似考幾甘
首先係步兵上秀茂平,秀茂平再上安達...人都顛,好彩依家搵到工
btw,雖然好L7山卡拉,但係風景堅一流既
個個單位都岩方向咩
咪撚搵交拗啦,屌你
講事實,咁都算搵交嘈?
唔通我話你對波好大又得?
啟鑽係綠置,啟翔先係居屋,我諗未必有綠置?靠估
先生,宜家似你搵交嘈喎,波大有乜問題,難道你短J?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞