居屋 2022 (8)住山麗定做礦工好?

1001 回覆
10 Like 3 Dislike
Thanks 清
今年啱啱出嚟做嘢先留意抽居屋
想請教下啲定價係點定出嚟?
做咗啲功課 例如2020年錦駿苑價單 C座
C座 323呎 1/F嘅單位係189萬 之後2/F已經204萬 3/F 214萬
一路升去到38/F 244萬
但6號單位 392呎 1/F都係252萬

請問市區樓1/F真係咁差先賣咁平?應該點揀? (住開村屋唔知
同埋請問定價係咪會因為景觀而差好遠?
Thanks
唔洗諗呢樣野,你抽中左先講。
到時個天俾你揀咩單位,你再諗都未遲。

1/F會係最平,多數每高一層貴一至幾萬
仲有座向之類
個價單係點定,我同你都唔會知,亦唔需要知
咪同銀行估價一模一樣,低層平d都好合情合理 (私樓係愈高層,道牆愈薄;不過居屋唔係)

同埋村屋比盡你潛建咪得8伙人住,但一棟30幾層樓閒閒地成千幾人住,所以極低層通常面對:

會嘈d;蛇蟲鼠蟻理論上多d;近地下垃圾房就實有味飄入屋;

同埋真係唔好彩地下塞渠,污水倒湧都係低層食
想住呢度有冇東涌之友?
綠長 冇頭5 粒珠唔洗諗
啟德2房同grade唔係沙田2房?東涌3房量多睇而且番火炭果次咁少3房都賣左20幾日先賣得曬500幾尺。
識人火炭果期綠長排第10波都買到3房
「綠置居2021」屋苑柴灣蝶翠苑早前銷情緩慢,今年1月才告沽清,今年第3季入伙。房委會公布屋苑管理費資料,單位每月管理費介乎710元至1,182元,平均每呎3.7元,媲美港島豪宅管理費水平。據資料,蝶翠苑屬單幢設計,合共約828伙,單位實用面積由187至312平方呎,只有開放式及一房間隔。2019年推售時售價幅由98萬至207萬元。不過,蝶翠苑管理費平均每呎卻達3.7元,其中一房戶管理費每月最貴達1,182元。參考薄扶林豪宅貝沙灣的每呎管理費約3.8至3.9元水平;而小西灣大型屋苑藍灣半島,管理費平均每呎約3.3元,即較蝶翠苑便宜,但藍灣半島設有大型會所如泳池、健身室、網球場、保齡球場及燒烤場等。蝶翠苑並不設會所等設施。據資料,蝶翠苑屋苑的管理費主要支付駐屋苑管理/技術人員費用、保安費用、潔淨費用、維修和修葺費用(包括景觀美化費用)、電費、水費、核數費、保險費、物料、文具及制服費用、拖車費及雜費等。

原文網址: 綠置居蝶翠苑管理費每呎3.7元 直逼豪宅價 一房最貴逾千元 | 香港01 https://www.hk01.com/sns/article/767683
東涌三房應該易買過啟德兩房好多
冇理到同唔同grade純粹係呢兩type 單位有興趣
但喺見上面話要頭五粒波先有機
唯有一陣多啲去扶啊婆過馬路
綠長想要啟德/沙田2房 唔好咁大諗頭啦

我自己都係綠長 粗略計算 頭5粒珠都仲有機會啟德/沙田 中低層1房 350尺-380尺單位嘅
巴打,預先祝我地做鄰居
冇話大諗頭嘅
抽得嘅大家都係買個希望啫
沙田愉德苑,呢d單棟樓起碼2.7起跳,好彩無斜坡
貴到
安達好撚多大陸人 狗也不屌
係獲邀1624人
第1624人係第50個珠嘅人
原先得1200個位到俾人買
叫到第4200個no.到
實際數字唔太記得
有興趣自己去搵
仲未講幾時抽波
仲未收到number…
幾時補簽?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞