居屋 2022 (8)住山麗定做礦工好?

1001 回覆
10 Like 3 Dislike
如果搞完珠,又房委會寄信比你資產審查的話,就順手去銀行申請本銀行本票比首期
補充返印花稅資料:

香港所有物業買賣都要打從價印花稅,才能夠到田土廳/土地註冊處註冊,新居屋單位就要在簽立轉讓契據日期後30日內繳付,一般交樓前律師會約買家簽約及繳交支票。

「轉讓契約」是把物業的業權正式由賣家轉移給買家的契約文件,一般在簽妥買賣合約、完成所有金錢交收、買賣雙方完成交易後確立。

所以買樓花就係幾年後收樓先比呢筆費用,一般單位都係十幾萬或以下,只要大家唔係天真無邪,以為綠表比5%首期,十萬八萬就可以輕鬆做業主,正常都唔會有問題

幾時攪珠?
支票6個月就過期,唔駛咁早開啦
收到揀樓信先去銀行搞都好快
如果係白表長者諗定都差唔多
資產審查
係計到揀樓嗰日?

揀樓日 至 成交日都唔可以超,
E個講法係錯?
其實如果自己揸車安達臣係唔係唔差?
唔好FF啦,安秀苑係點樣都唔方便,你睇返佢比啲咩建築包圍住

不過樓價戰勝一切,避開繁忙時間上落山就冇咁辛苦,其他時間安心喺山上生活,都有圖書館、體育館同各種康樂設施。
通常資產審查完幾耐會收到揀樓信?
揀樓信通常會喺揀樓日前幾耐收到?

雖然十劃都未有一撇 不過都想知咗先
第四季收到揀樓信
你係邊個組別?開始揀樓時可以估計到幾時收信
係白長
新聞會公佈幾時開始揀樓,如果你攪珠個次序排得前,咁頭幾日就有你份

你到時留意返每日搵幾多人揀樓就計到數
thank you
白長?
有咁高?
白長用上年個數就咁計數得20%左右
計埋啲人唔合資格可能都係30%
今次應該有5成以上
上年白長申請人數8600 今年可能9000
白長揀樓率78% 1606個單位
50%起碼要DQ一半人先有
大把果啲 拉埋阿姑媽 拉埋外婆一齊入表
仲有果啲夫妻唔落名 大把dq
我身邊都有兩個朋友 結左婚都唔落對方名
我見有個同事話拉埋細佬申請白表
智商費愈多呢啲人愈好
咁綠長?
日日塞車,無位泊車炒到pk
應該係劃線日開始到審查嗰日
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞