居屋 2022 (8)住山麗定做礦工好?

1001 回覆
10 Like 3 Dislike
我見你話綠長,以為係老人家難搞

老公就冇嘢講,默默接受啦,就算調遷都係附近大單位,繼續等𨋢

好似可以換其他位,其實我中意舊區……

啟欣應該都係買一房,供應該萬中內,到時小朋友返學,兩個人返工會處理到供樓既……

理想其實有d想買租置計劃……

反而想問 首期外係咪仲有律師費 厘印費個d要幾時交?
踩滑板瀡落去會方便啲
揀樓日比首期

關鍵日期前3-6個月做按揭,正式成交再比律師費,印花稅,各類按金嗰啲

我見個第一筆資金,要咁大,所以有d困擾
愉德23年6月,第四季揀完樓差唔多㗎喇

我是但搵咗個例子姐!啟欣個日子遠d架嗎!
呢位巴打/絲打… 你連樓書同個關鍵日期都無睇…?
不過你綠表,關鍵日期都係唔洗點理既,住公屋住到收樓都得
冇100個儲蓄就安安份份住舊屋啦 到時老人家 細路病左 外國入學都要錢
居屋只係入私樓既踏腳石 私樓都要預幾百個做儲備
家庭黎講如果100個都拎唔到出黎 不如儲下錢先諗
居屋又唔使100個嘅
不過佢30萬都覺係大筆資金
唔知佢點搞裝修各樣嘢
佢哋個印花稅好似用原價嚟計
就係要預錢裝修,所以先困擾點解佢寫個數字咁大
居屋入場費
揀樓日:
綠表5%首期,白表10%首期

收樓前後費用:
印花稅(根據過往資料,大約係售價嘅1.1-1.3倍嚟計算應課稅樓價,所以買大單位或者北角、啟德要計清楚)
律師費:約1萬
裝修:一般裝修 - 呎數 x $1000
管理費按金、維修基金等(約6-8個月管理費)
公共費用按金
保險

關鍵日期前3-6個月搵銀行做按揭,如果個底花,銀行可以唔批,比首期前了解咗先
(房協居屋要做壓力測試,量力而為)
完全明白,感謝
擠逼戶有停到咩?今年都未開始申請
上年停咗……
「公屋租戶紓緩擠迫調遷計劃」及「改善居住空間調遷計劃」 2021/22揀選單位環節於2022年4月21日起逐步恢復。我們會分批發出自選單位通知書給原本獲邀請於2022年1月25日至28日揀選單位的申請者,通知他們已修訂的揀選單位日期及時間。如有查詢,請致電1823或房委會熱線 2712 2712。

﹝申請日期:2021年9月6日至17日﹞

邊有停只係因為疫情delay左揀樓
問咗房處fd話 最後取消咗……
但樓下房處就話 delay
無取消你google下...d人已經開始揀返樓啦
係咪你密度唔夠無得揀咋
係佢個房處fd點佢
老公又要佢住礦場
宜家住緊秀茂坪,寶達巴士站個位同新清水灣道成日塞車,遲d仲有一堆居屋公屋落成入夥,條路係咁窄,只會越塞越勁,地鐵都仲係話研究緊我覺得最後可能話成本太高直接取消都唔出奇,唔好抱太大期望,d配套又唔多,要行落秀茂坪商場個同寶達商場先比較多嘢買,但行過去都唔近,仲要勁多廢佬係附近商場食煙飲啤酒
睇你買幾大
如果買兩房三房條數真係接近100個
一般房委會居屋呢
都要壓測?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞