居屋 2022 (8)住山麗定做礦工好?

1001 回覆
10 Like 3 Dislike
三年都係8字尾

綠表仲未收到

見上面好多巴打都收到
有短訊叫我去觀塘
但無email
姐係點
原來20/21
有冇人知一個no.有幾多綠長?一個no.一百個?聽聞今次有2700個綠長名額
申請人數除100
2700乘0.4先係綠長名額
我諗要做個總表,方便巴打明個遊戲玩法… 或許無迫切既居住問題先唔上心掛
如果人人肯做少少功課
就唔會年年都咁多人申請白非核
正面啲諗,機率好低,把心一橫買私樓
安達臣
0%機會率都去試以為人多好辦事
尋晚凌晨收到
呢頭講完 我尋晚都收到
公布左幾時抽籤未?
好似有巴打話收到封email話5月
但正式未公佈
既然大家都收到攪珠號碼,就討論下攪珠係點樣玩

1. 長者隊、綠表、白表都會收到一個攪珠號碼 (參加長者隊要自己剔,唔係申請表有個60歲就自動排)
白表係申請完就有,綠表最近陸續收到

2. 假設攪珠號碼尾數係"18" ,到攪珠時就會由呢100個尾數抽籤,如果第一個號碼抽到"18",咁你就叫做中咗第1粒珠喇
(100個號碼都會排次序,只係傳媒報導通常只講前面10個)

3. 之後就會將每個組別嘅"18",電腦隨機排次序。由於每個組別申請人數唔同,所以每個組別嘅「1個波有幾多人」都唔同 (大約係該組別申請人/100)

4. 攪珠後就可以睇返自己係該組別排第幾個,呢個時候,長者隊就會有兩個次序: 長者隊1個,家庭隊1個,即係傳說中長者隊有兩個冧把

5. 揀樓次序:
- 清拆戶
- 長者隊2700個 (即係長者隊入面,2700個家庭可以買,買完就停,如果綠表長者用唔哂1080個配額(2700 x 40%),會比白長揀,相反亦然,不過冇乜可能發生),所以唔係排到長者隊就一定有樓揀
- 家庭隊:綠表家庭冇分核唔核,亦唔係睇家庭人數;白表分核心家庭 (白核)同非核心家庭 (白非核),白核揀完到白非核
- 單人900個:當剩低900個單位時,家庭隊會暫停,轉由單人隊揀樓
( 同樣:如果綠單用唔哂配額,會比白單,相反亦然,不過冇乜可能發生)
- 如果全部單人隊揀哂,都未賣完單位,就會去返家庭隊繼續揀
所以白非核揀樓機會係0

6. 樂富入房揀樓係同時叫5個,次序:綠白綠白白

7. 到你入房揀樓時,剩低單位都可以揀 (房協居屋有限單人揀嘅size,不過今次單人隊冇機會買到房協貨尾,所以今次唔需要理)

官方公佈第二季攪珠 (即係4-6月),有個別人士收到email / 信件註明預計5月攪珠
Pin this
想問下
如果我綠置居21 冇中
係咪要重新申請
定係會自動申請22
暗盤租俾人係咪on9,遇到租霸都吹佢唔漲
當然要重新申請啦
如果你申請居屋2022 你可以揀自動幫你申請埋下一期綠置
但居屋2022上個月已截 所以年底你要再比多次兩舊幾 綠置再玩過
不論係租比親戚朋友定係外人,都係高風險
係,咁樣放租等於免費俾人住
Thx
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞