居屋 2022 (8)住山麗定做礦工好?

1001 回覆
10 Like 3 Dislike
點解白單無機會
白單得540個單位

睇返上次有10幾萬個人爭機會唔係話冇嘅 自己諗下有幾大囉
白單機會細,唔係冇
白非核就完全冇機會,係0
其實就算係綠表冇長者都好難中
綠單難,家庭隊揀樓機會好高
因為好多綠家要求好高,唔啱心水就放棄唔揀
我估計今次綠長揀樓機會大約4-5成,白長接近5成
都要抽得前先有用,我綠長之前都抽得後有屁用咩
今次真係近年最高機會既一次
東鐵過海段下個月就通車,沙田愉德苑(雖然係屯馬線石門站)又多個賣點
我係62 排包尾
近年最高機率? 點解咁講?

綠長宜家住緊礦工,想搬啟欣……
或者買租置計劃

其實礦工真係好難做,
濕氣超勁,溫度又辛苦,冬天條街體感可以show 1°
交通又差,我知你地一定會話有地鐵,退休可能有得用既……天橋,認真你日日來回兩次,返工又曬又熱,放工都攰啦!仲行45分鐘返屋企?
今期長者2700個單位,機率高過之前

就算入唔到綠長,綠家都大把機會,仲有綠置居,就算全部唔中,你仲可以直接喺買家手上買租置,未計買二手居屋,已經有N個選擇

安達臣冇地鐵,所以大家都係討論條天橋,係駁車以外嘅選擇,你唔想行就一定係比錢搭車。
我無權力否決要,其實由頭到尾都係話唔要,
但屋企人一意孤行……

但買完嫌細應該無可能,宜家住緊二人單位,
而且係自己選咩size,唔岩size就唔會買啦……

而且條天橋真係好難搭到lift ,返學返工時間,
等2,3班已經係常態,仲未計壞lift既情況
你對家人講晒安達臣缺點後都堅持要?
係,完全正確……
佢地原因係 新樓,點解唔要

然後真係住咗之後,就發現我講既全部都係事實
咁就自己白表走人穩陣
唔聽人意見,就唔好陪佢哋,日後都會有其他問題,保持距離好啲
東涌都供應3300個單位既…
5月都黎 仲未有消息幾時抽
我老公嚟……咁要離婚

拎樓個時未正式簽紙,宜家有埋阿仔,2人單位真係住唔到咁多個……

唔好問點解唔換樓,因為房處唔知點解又停咗個擠迫戶計劃,就算係都唔夠班big6迫……
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞