居屋 2022 (8)住山麗定做礦工好?

1001 回覆
10 Like 3 Dislike
未補地價應該親屬都唔比
比,我估佢父母用呢條:

但在特殊情形下,房屋委員會 (房委會) 可根據個別情況酌情批核業權轉讓之申請:

一般轉讓業權申請的原因如下:業主因移民或長期在海外工作而將業權轉給其他家庭成員;

業主因年紀老邁 (即65歲或以上) 而申請更改業權
有冇人知宜家綠置居揀樓/公屋見主任洗唔洗打齊3針先去得?
驚之後如果居屋有文件要交/有幸揀樓,未打針唔入得
早幾日去政府合署
要掃安心 冇打針一樣入得
防疫政策密密改,今日同揀樓嗰日,隨時轉咗幾個版本
仲未講幾時攪珠🥱
安達臣 交通真係咁差?
又可以dq
唔信既話 可以實地考察一次
人人接受程度唔同
見佢貴過東涌,飛機聲 嘈音真係難搞啲,會燥個人
安達臣除左交通問題 仲有左鄰右里 (基本上係蝗集中地), 天氣 (極度潮濕)問題 你自己權衡下輕重 接受到就得
潮濕都係,附近有2處同齡居屋,山上個幾座外細 生晒青苔,外觀差廿年唔止,啲腥港人點解唔入鄉隨俗㗎講返廣東話啦 凸
細=牆
諗住去一轉天壇大佛求個頭籌
上聯合醫院都想死,仲安達臣
淨係知有得揀就唔好揀保華
安保都係
如果當年兩老甩業主名時無刪除埋家庭成員,咁你仲可以有機會轉返個業主俾佢地。
而最可行原因:
> 因結婚搬走與配偶同住而將業權轉給其他家庭成員
(即係起碼你結咗婚事&有個新地址證明)

https://www.housingauthority.gov.hk/tc/home-ownership/information-for-home-owners/ownership-matters/transfer-of-ownership/index.html
請問 網上居屋申請表 有無人係冇家冇長者計劃揀(個欄)
, 反而多左另外一條問題 (邊度清拆受影響人仕咁⋯⋯)

小弟今日諗返填表個陣 好似無得揀家有長者計劃……
家有
等待係煎熬… 我寧願佢依家公布6月先攪珠都無咁嬲
政府做野慢是常識吧
想知個流程,係咪5月尾攪珠,假設中左就係咪11月尾揀樓,之後係12月內俾116000訂金
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞