美國做機師 你問我答

390 回覆
402 Like 19 Dislike
點解突然咁缺人?之前炒咁多人全部返去做都唔夠人?
之前武肺好多人索性提早退休
國內線Southwest唔錯,全經濟艙不過你可以有兩個Checked bag
唔講以為返3個幾月工就回本
架妹講zero仲正喎
之羅
宜家先讀書入行就唔係果回事啦
點解美國 或者 英美歐美啲空姐咁差既?
係人工低 定係 呢行冇光環?

機師同空姐喺美國社會地位大概係點?
thanks
圖都無,你話你渣戰機都得啦
你唔係紅綠色都有機,搞medical嘅時候麻煩少少
我行外人睇法:機師需求會越來越少,而且越來越唔值錢,因為autopilot比汽車運用更早,遲啲副駕個位可能响地面,一個副駕睇10架飛機都得,機頭得一個正駕都夠(美軍啲無人機飛勁遠射埋導彈都得,呢啲技術10年內轉民用唔難)。之前成日強調機師就係monitor部電腦make sure唔出錯,但係宜家啲ai响呢方面表現仲好過人類,就好似以前cut flight engineer 咁
行內人點睇?
佢哋嘅主要職責係飛行安全,所以好多時服務並唔係第一位… 呢行而家真係冇乜光環

機師的話人哋見到你唔會神咁拜,但至少都會當你專業人士
轉牌應該唔難,因為就算要再考過FAA牌應該易過香港。但係你要有方法攞到工作權
呢個係一個隱憂,但係都冇得擔心,唯有係比機械人淘汰之前快快手升captain
美國多唔多空軍轉行揸飛機
多,亦都有好多陸軍揸開直升機嘅出嚟揸飛機
LM
Right to work係本身要有visa先請你定請完幫你搞visa?

多唔多人喺加拿大學完之後去美國做?
巴打平時點儲鐘數
要你本身有,暫時未遇過人喺加拿大學完來美國做
而家純粹返工一路慢慢儲。以前就教機同揸私人飛機
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞