美國做機師 你問我答

390 回覆
402 Like 19 Dislike
有PR就唔洗工作簽證
2年就想唔帶腦

喺升capt之前冇一日可以唔帶腦,諗吓點樣服侍隊長已經好撚頭痕。升咗之後如果你遇着個sharp嘅fo咪可以唔帶腦囉,不過出事都係你負責
我諗佢講緊係mental capacity姐
姐係一開始飛,可能用左80%mental capacity 去做d daily routine 野
飛耐左熟左,就用20% mental capacity 都得,另外80%可以做到think ahead of the plane,傾下計咁
以前一個月平均飛60個鐘,一年就700左右
1.如果你係自費我估計>90%. 因為只要你有興趣同埋唔放棄最後點都考到個牌。

2.基本上如果你能夠講得出一架飛機點解能夠飛, 同埋一個piston引擎點運作背景好足夠。原因係好多知識你想ground school嘅時候係會cover.

不過我建議你每開始一個牌正式飛之前最好先考咗個筆試,咁樣你之後只係需要擔心飛行部份,我見太多學生等到最後一刻先考筆試最後耽誤得太多。

3.我認為最最最重要係謙虛,機頭有兩個機師就係因為當一個機師犯錯另一個機師就有責任作出糾正。當人嚟糾正你嘅時候唔好諗人哋係同你對着幹。另一樣好重要就係識得從錯誤中學習。當你做instructor嘅時候第一樣會學到嘅就係 “Learning is the change of behavior as a result of experience”. 學飛一樣成日俾人誤解嘅就係你唔可以肥佬,其實見工時候人哋想知嘅只係你點解肥同埋學到啲乜。當然謙虛≠自卑。

4.我絕對係興奮多啲,因為我知道自己已經預備好。到你first solo嘅時候你instructor都會知道你已經預備好,所以最重要就係將你已經學到嘅發揮出來!

5.飛機上嘅緊急情況基本上九成都會有checklists, 你需要做嘅只係跟着來做就冇問題。而且當你習慣一架飛機之後所有嘢都會變得好簡單。
作為機師好多時最難就係食得健康,美國短途機係冇飛機餐食,所以機頭都唔例外。好多時我哋都只係喺機場買嘢食,所以就一係貴一係快餐。
冇乜大所謂,不過個人比較偏向想去FedEx
個人經驗
Private-Diamond DA20
Instrument-Diamond DA40
Commercial/CFI- Piper Arrow 4
Multi: Diamond DA42
望落怪怪地,但係揸落幾自然

之前揸過幾個月ERJ但公司執咗笠…
有無啲飛機(transport/utility)特別想揸
also, 你有無玩flight sim (屋企嗰d)
如果有錢嘅話我會買架polished aluminum Cessna195。返工嘅話真係冇所謂,最緊要有錢收
有,我專登買咗部Xbox玩MSFS2020
冇transfer arrangement?
i.e 推介其他公司
純粹航空迷: Me
MU-2
SF50
H.S 125
咁你做機師黎做咩
MU2出名危險同入油好鬼麻煩。
SF50 同Hawker 有機會飛應該會幾過癮
First year 30k hkd 4K usd a month?!
After that many year education tuition?
Yes but this is only starting pay. It will improve exponentially over the career.
Thanks for sharing
空姐對腳臭唔臭
Tower: Air China 981, have they cleared you into the gate
981: ok, ramp to the gate
人工基本上係咪propositional to 你每個月飛幾耐?
每個月guarantee 人工=hourly rate*76. 你飛少過76個鐘就收guarantee. 我通常如果有連假會飛一兩日OT, 錦就OT+guarantee. 而家我仲係Reserve,一個月飛60個鐘左右
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞