美國做機師 你問我答

390 回覆
402 Like 19 Dislike
而家美國國內航線已經恢復正常,加上機師荒所以全部航空公司都急請緊人. 如果移民美國又想入行而家係好時機

Q: 入行+晉升流程
A: 喺飛行學校考牌 (Private > Instrument > Commercial Single > Commercial Multi > CFI),考完CFI教機一至兩年儲鐘,需要儲到1000-1500 total time 就可以入Regional Airline (United Express, Delta Connection… etc) 做FO. 你去到Regional 佢哋會供你考ATP. 好景的話喺regional做2-3年上到main line (FedEx, UPS, Delta) 人工會爭幾倍

Q: 學費幾錢?
A: $60,000 (普通飛行學校 part61)- >$100,000 (大學 part141)

Q: Part 61 vs Part 141
A: Part 61 通常學費平啲,但要1500個鐘先可以考ATP,Part141 學費貴啲,但考ATP只需要1000個鐘。我兩種學校都有教過,Part141個課程比較Organized.

Q:Regional 揸咩機?
A: CRJ2/7/900, ERJ 145, E175. 我而家揸CRJ.

Q:人工幾錢?
A: 而家一個月稅後大概$30k (1st year FO)

Q: 有冇屌空姐?
A: 無,呢個係被炒捷徑. 而且我嘅職業改變唔到我係毒撚呢個現實
點解屌空姐會被炒
我都有日日打飛機
學費係鎂定洪紙
學費係鎂定
叫左幾多次差佬去捉啲唔合作嘅人落機?
CRJ,儲夠鐘做private jet舒服好多
美國啲tower好似好惡
反咗面有機會俾人報仇… 我應該話自己公司空姐唔掂得
美金
暫時未有,乘客們都好合作。但係試過一次medical emergency
入regional 前飛過一陣private jet. Private jet 多好多雜務,打掃 file flight plan 之類… Airline 就 show up and fly
ATC communication 係初學比較難上手,見好當土生土長美國人一開始都好怕喺radio講嘢. 飛慣之後你基本上可以expect 人哋同你講啲咩
當然係美金啦
喺美國使港紙?用下腦都知唔會啦
人工係港幣定係美金
人工係港幣,Widebody captain 先可以$30k usd/month
係通常呢個價位有埋個bachelor degree
咩料
兩間都唔係,Alaska 同JetBlue算係mainline,我未儲夠鐘
好想學 但未儲夠錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞