美國做機師 你問我答

390 回覆
402 Like 19 Dislike
因為樓主第1個post講稅後30K
稅前180K 都好多啦, 雖然冇得同IT 狗比, 但做自己鍾意既野都幾爽同埋人工唔差. 其實做機師1-2年後, 係咪差唔多每次飛都已經冇咩壓力, 唔洗帶腦番工
ATP嘅connection 根本唔重要
因為atp有嘅其他學校都有🤣
同埋而家咁等人,唔好睇咁重connection

識人10個月由零到mei
但你頂得順至好
有stem extension
夾埋有差唔多3年
除非你讀business 咁柒啦

你有turbine sic 有type rating 就算本身做緊果間唔幫你第二間都會啦

利申識幾個opt 係regional 做緊
所以我咪話要一個正駕就ok囉
所以我咪話要一個正駕就ok囉
記得男仔有無話要幾高先做得?民航同私人機要求會唔會有分別?
(利申:唔高,但好想試下學機
*其實
How about if the only pilot is the redundancy?The computer nowadays can already handle the majority of flight task, even CAT III landing. I am just wondering if the near future would phase out the role of pilot monitoring and leave the pilot flying alone in cockpit. I anticipate the pilot monitoring would still remain, but probably based on ground rather than flying
做飛機師,係咪要理科叻先有得做?
仲有,
D美國本土機師會唔會睇唔起亞洲機師
FAA ATP 好似易過easa atpl
你有無諗過 human in the loop 問題?
flight training 用 What type?
最先楂gor d
P牌仔
點可能唔帶腦,人命嚟㗎
乜撚野黎笑左
所有得一個駕駛員嘅交通工具都要面對
唔明,請解釋
ERJ yoke其實就唔就手
望落覺得怪怪地
好似你咁講只有一個正駕monitor住架飛機。但係當飛機有咩事嘅時候,機師點樣可以喺短時間之內理解得到發生緊咩事同架機做緊d 乜?佢點介入操控同做出正確嘅飛行決定?好多飛機意外都係同 lost in situation awareness 有關

之後諗下 long haul flight,有無可能只有一個機師 monitor 全程機?你可能話有副駕 remote monitoring,但係你上面咁講副駕 monitor 幾架機既時候,佢點樣好快咁代入到個情況?之後副駕返工放工既交接工作,你點確保 knowledge transfer?

之後你仲要考慮埋 trust in automation 問題,undertrust 同 overtrust in autonomous system 會影響飛機師同個駕駛系統嘅互動
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞