美國做機師 你問我答

390 回覆
402 Like 19 Dislike
其實如果你考左CPL 都可以伸請, transport Canada 有個flight school list 睇到邊間學校考嘅CPL 可以伸請
你有冇用腦呀
大佬,窮就咪學人做機師啦大把富二代打風流工唔志在人工
大佬,窮就咪學人做機師啦大把富二代打風流工唔志在人工
咁貴學費出黎咁低人工
1: 好難講,純粹睇運氣。識得有人好努力俾錢上堂又組study group背好多無謂嘢最後都失敗,然後佢放棄咗做返個正常社畜兩年冇溫過任何嘢之後陪人去考成功咗

2: 同上,如果有條formula guarantee 入到去嘅話,某啲前機師開嘅班成功率應該超過九成

3: 我覺得最緊要識prioritize 啲task,遇到問題一定要諗辦法解決,而唔係freeze左個人。不過呢啲training 會慢慢教,唔使太擔心。同埋最緊要最緊要唔好放屁同忍到唔瞓覺

4: 兩樣都冇,嗰時啱啱識飛應該成個pattern都好忙,唔會有時間驚同興奮

5: 最大挑戰係long haul遇到個好悶嘅capt,唔講野又唔俾你做自己嘢啲時間真係好難過
學費美金 人工港紙
揸過737幾多次?點解咁大命
稅後一個月3皮美金,都好高人工下
睇漏柒咗sor
年薪36萬應該都幾senior
想問 樓主 如果本身有長期病患係咪唔做得機師?
有色弱+近視, 係咪冇機會做到機師
稅前定稅後?
唔得啦10萬
淨係飛都5-6萬(0到CFII)
學費一年都4萬
你快極都3年先grad 到
人地可能humble 唔想leak 家底
F-1 visa 係grad 前/grad 後好短時間儲夠鐘用OPT 入regional
你喺香港會講稅後㗎咩
每個人環境唔同,好難計
有OPT 1年有咩用, 人地肯唔肯幫你H1B 阿, 同埋抽唔抽得中阿
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞