美國做機師 你問我答

390 回覆
402 Like 19 Dislike
無乜嘢可以做,主要都係monitor 個speed trend ,睇吓有無其他高度會好啲

以上只為個人喺巴士上經驗,其他機種等其他人講
crj有無上個410 Level
做機師其實要咩學歷?
吓吓玩1%發生機會都冇嘅嘢,點估計佢玩邊科
讀既時候要唔要數理/物理相關知識?理科背景係咪著數d?
我點鳩知佢點樣喺美國賺港紙
說話係佢講嘅,你唔問佢你走嚟問我?
你係咪傻㗎?
難唔難上位,30k hkd 學費都唔夠比
咁你又點知佢學費係美金定港元?
柒咗就潛啦
香港好似好多年冇CRJ/ERJ航線飛過 (好似連E170/190都少見?),會唔會影響到未來(如果突然想)番黎渣飛機機會?
點解咁多傻仔叫人哋去香港美國嘅機師普遍都唔會出國,因為本土個市場大,人工高福利好。國泰就算全盛時期3700個機師入面,駐香港嘅美國籍機師加埋100個都無,咪撚再叫人去香港啦
機師係排年資,無所謂上唔上位,入去攞咗個號碼正正常常嗌到就到你升
你啱,再唔係走去歐洲都多機會
佢又唔係叫人返嚟,問吓香港冇呢種機型會唔會影響返香港嘅機會啫

不過正常美國機師真係好少走,因為工會真係做到嘢,唔似本地某啲工會最叻就係唔俾人加班
人哋喺美國上到mainline 嘅生活質素根唔可以同香港有得比。人哋美國屋企大不在話下,買隻機仔週末飛去週邊啲town玩又得,上自己公司機staff travel 又唔洗俾啲19同事玩嘢好似有位都唔想俾你上咁,加上成個工作環境根本比香港嗰間獨市公司好唔知幾多,人哋真係會派profit sharing 有錢賺齊齊分,啲香港人真係以為香港嗰間19公司好好pay
It works.
佢自己講咗啦
on9
咁你條柒頭講乜鳩「用下腦就知唔係港元呀」
笑撚到我
好後生
點解人地仲係學生反而做captain?
識人FedEx widebody 隊長飛本土
有一個月係咁ot 搵到十皮usd(淨係果個月)
但佢係隊長個pay scale 最top
Fleet seniority 第二
F-1 Visa 畢咗業之後用opt攞EAD
姐係佢已經唔係學生但用緊個student visa
想知多啲
tg: https://t.me/jdd222
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞