美國做機師 你問我答

390 回覆
402 Like 19 Dislike
香港牌轉FAA 有咩途徑
好似剩係可以直接轉做FAA PPL 再搵flight school 上course 巴打有無呢方面資料
鬼佬airline唔係空婆多過空姐咩
Delta 確實係美國質素最好,除咗717佢全部narrowbody 都有IFE. AA既話你不如坐Spirit算
印像中 美國啲空姐好似少後生女
邊間服務好 空姐靚?
你有心學慢慢儲錢唔遲,因為真係請好多人,我見過人過咗60歲先入行。不過65歲要退休
樓g幾歲?點樣開始呢條路
據我所知係因為近湖邊,所以啲人叫芝加哥windy city
最想考左 可以飛屋企人咁
當然有份工仔做下就重好 細公司又得
想免費揸機為主
呢樣嘢我真係唔知,不過如果你要考筆試FAA 係比香港簡單好多
係多空婆同hihi
睇完好似唔係好難但邊間學飛好啊?
服務好我會話Delta, 但係都係同各大亞洲航空無得比。 空姐的話就Mesa Airlines, 佢哋主要飛united express 啲機。呢間公司出名人工低,空姐正
而家2x. 一開始係大學讀航空
冇work visa問題點解決?你考完牌冇work visa冇人請,fly school都唔會sponsor visa俾你
如果你係為興趣而飛,你只係需要考private pilot 就可以租或者買飛機。當然如果你想買前提係要上咗岸先
即係60 歲先讀完飛行學校都會請?
當然係美金啦
喺美國使港紙?用下腦都知唔會啦
所以邊打工邊揸
宜家都係你面國家 但要儲下 先可以開始呢個計劃
邊間學我答你唔到因為因人而異,但我可以話俾你知想學要去Arizona 或者Florida,要天氣好你先多機會飛。冇必要揀名牌學校,因為考完個牌航空公司係唔會理你喺邊度學。今日名牌學校係好撚貴

我而家係FO (year 1 payscale). Captain 人工hk$70k起跳,唔同機種/公司可以爭好遠
美國應該係最平,因為好多選擇。而且美國對細飛機嘅infrastructure係做得好好
Visa問題我真係唔識,不過我有拍過Captain係用緊學生簽證。你可以向呢個方向research
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞