美國做機師 你問我答

390 回覆
402 Like 19 Dislike
通常買咩牌子太陽眼鏡?
一開始人工真係唔算高,同埋好多時因為第一年係試用期人工係比較低。UPS為例 Year 1 FO $50/hr, Year 2 FO 升到 $192/hr

利申我唔係UPS
開po嘅時侯無proofread sorry

我份人工夠我用就ok.
Ray ban
美國atc係咪唔係用icao standard?有時睇youtube聽啲美國佬機頭同atc對答,同香港差好遠
利申:曾經想考機師,英文唔好所以放棄,今年都已經33,有無建議?
佢哋成日cut9咗啲字
英文係母語想點都得
不過radio comm重點係要溝通清晰,佢地明就得啦
呢段片最後講嗰個意外改變哂成個行業,人工work rules rest rules 全部變好左
巴打 即係美國想做機師的話
只要有錢讀 + 夠錢同時間儲夠飛行時數
就會有人請做機師
好似易過香港好多喎
好多有機師夢的巴打可以諗下去美國做
唔關事,英國加拿大澳紐都唔會咁

去過咁多地方,真正頂級atc我覺得只有倫敦
30k會唔會低人工過渣巴士
美國租隻機同租架車咁上下
問題係人哋唔會攞少人工好耐

regional 2年升capt都有8-90k美元一年,之後好多regional 已經有晒plan直去大公司,去到2年内120k+美元年薪啦,再等幾年上widebody 170-180k一年無走雞
個個幻想緊 機師=飛wide body
曾經有個英國機頭佬話最鍾意香港,覺得香港口音好清楚,啲女聲好好聽
regional 有 70k? 算唔錯喇喎美國計, 美國飛, 的確好玩啲, 所有野 flexible 啲, 機師自主又高啲, 亞洲飛基本上真係唔係好駛帶腦番工 😂😂
我香港個atc fd話唔好幻想咁多,好多呀姨嚟

香港無事無幹咪ok
6000 乜工都請啦應該, 羡慕
其實我想去星宇
揸飛機記得proofread
原來你仲想揸飛機?睇你其他post以為你睇化咗所以轉行
理論上係, 但佢哋唔係成日follow

33歲學唔遲。65先要退休。俾你用五年時間學同儲鐘,你38歲出嚟都仲有廿幾年做
30k USD?
係,香港係難在行頭窄,得國泰一間對機師需求有限
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞