公屋與工作的抉擇

271 回覆
5 Like 349 Dislike
真心以為50K可以冇壓力買到私樓?我想講香港大把人上咗樓一個人都已經搵緊50K,更多嘅係資產有幾百萬係手同埋有物業,只不過收埋咗喺中國大陸
香港最慘嘅就係我哋呢啲夾心階層,點解搵方法爭取返自己應有嘅福利都成日俾人屌
擴展市區係耐好多,加上呢幾年公屋建成量係明顯嘅增長,所以快咗好多
樓主,睇下以下意見幫唔幫到你

其實最好方法係叫你老細出現金糧,只要你老細唔好用呢筆現金糧喺公司扣稅,就冇問題,因為呢筆糧冇扣到稅,稅局都唔會嘈。但因為你筆糧冇扣到稅,你老細會交多咗稅,咁你可以主動要求減人工16.5%去補貼你老細交多咗嘅稅。

咁樣做你老細會冇咩風險,因為佢冇扣到稅,但你會有風險因為你收左錢但冇交稅。不過稅局好少會查,除非你年年唔交稅又有錢買樓。
50k排咩公屋?留翻比真正有需要的人。
同老闆傾下,等唔等你回巢
計我話係香港人拎撚盡佢你唔拎只會益撚左大陸人
同意#181所講
依家啲公屋 都係俾哂大陸人住咁滯架啦
真香港人有辦法住到公屋 老西都要咗先
辭工...
一定攞公屋優先..
咁點要問
即刻生返兩個得唔得?
老細請佢就係為咗要駛一筆錢
唔駛佢點做嘢
當然係辭職執左條數上公屋
6個月個下就上訴
大約過多一個月就首派
我當你唔要再計埋裝修一年都夠你入住

同埋你收鎖匙個下就可以超番入息
大約都係8個月左右
一個月少3萬人工都係24萬
你住得唔開心咪綠表換樓
你點計都一定係拎左著數
根據你提供資料 其實已經有得做 搵公屋專家幫手
兩公婆月入5萬好尷尬,試下叫老闆減一半人工,入咗公屋再入綠表
點解你四年有得做入息審查
2個人差唔多啦
房署目標係3年, 佢已經遲左1年
我哋正面啲,香港好多正直的人
因為我係一般家庭申請,輪候制度
唔同一人申請計分制
加上新界快啲
二人隊又再快啲
呢兩年公屋落成量高又再快啲
富戶政策收緊咗踢咗唔少人出局又快啲
共產黨落order要解決房屋問題又再快啲
香港好多人移民走佬又再快啲
討論下姐多啲唔同人嘅意見可以令到我冇咁單一性嘅發展
1) 冇話50k可以有能力買到私樓 (唔應該住公屋=/=要買私樓)
2) 50k 的確唔應該住公屋,因為依啲唔係你應有既褔利,大撚把香港人月入20k都冇,住緊劏房,排唔到公屋
3) 真係想拎公屋就辭職,做返啲低收入既工
我家姐10年都仲未上到
同我一齊排
而家準備踢佢出list留返我一個申請
仲可唔可以用返佢個number?
除非係打政府工鐵飯碗, 否則冇人保證到你依家份工係可以做長一世, 就算俾你揸多十年唔通可以升做經理4-5皮一個月? 揸車搵食醒目肯做第時搵份2皮以上的工唔難喇.....

點都博一博拎左公屋先, 將來慢慢儲到錢先再出去買綠表二手居屋都未遲.
如果變番一個人申請,你準備等到60歲就應該夠分上樓,中途仲要冇抽查你先得
但佢真係過曬入息
冇可能辭職 我就出現金
又冇家庭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞