公屋與工作的抉擇

271 回覆
5 Like 349 Dislike
呢個方法我哋諗過,但係佢話我份工要ot 變相要做義工唔化算

換到公屋又保到份工咪化算囉
真既減人工又唔係走法律罅
你同老細講係永久減唔係減一年半載
小弟已經有數十年抽居屋嘅資歷其實同六合彩一樣
我哋兩個儲錢能力好高而家一個月儲到有兩萬蚊,買樓真係唔係買菜咁簡單呀師傅
如果以五年去計算成本的確唔化算,但係如果以20年來計算,長遠來講係拎到公屋條數會抵啲
叫老闆減人工
叫老闆出現金得唔得? 當自顧 或者叫老婆唔好做野
如果老闆肯幫手其實問題已經解決左,可惜佢明言唔會幫,太過忠直
又話老細好好?
减人工都唔得?定係你叫佢暗底比返cash你?

仲有,你收到信,佢會查你對上一年收入,你收到信先辭工有咩用?
我驚你等佢重新審核完入息都未必得咋就算唔入息,你地儲落啲錢都難搞二人最高資產得36萬only
好好,但係總有人係有少少風險嚟嘅都唔會承受
俾你揀你都係會想後者行先啦

查審查日半年入息,有上訴機制我兩年內可再次審查,咁樣咪有用囉
當然會計好晒條數先會上訴審查,因為上訴得一次機會,唔得就要重新排過

資產嗰度拉長少少時間用一年至到年半消費多啲囉,撳多啲現金出嚟俾家用屋企人
其實無撚得比,公屋用料贏九條街,想知再講,而且間格又實用
另外公屋唔使交管理費,又慳返一筆 我見好多住公屋嘅晚晚揸靚車車唔同嘅女返屋企扑嘢
至於你話鄰居嘅質素,喂私樓都有痴線佬啦,睇你彩數嘅啫
總括而言,公屋再一次完勝

唔怕分享一次同中學同學出嚟食飯嘅經歷,個個人話自己買咗咩私樓咩村屋,講完一大輪問我住緊邊,我只係輕輕力講咗一句,我住屯門友愛邨
我親眼睇住在場嘅所有男仔個表情係 —> ,有幾個仲忍唔住喊咗出嚟
而在場嘅所有女仔個樣係 —> ,之後逐個排隊抄我牌等住俾我嘅精液中岀
我全部一口拒絕,因為傻嘅都知班臭雞想分我間公屋啦
即刻中出生一件
生夠2件叫老婆轉做全職主婦
2萬9剛剛好
但師兄你話,你兩公婆一個月儲到兩萬,年半就36萬,就算當你同你老婆都比人減人工3分1,都有20萬,好大犧牲喎
佢都唔夠時間
一年左右就審查點生
龍鳳胎/雙胞胎咩
你半年後審查合格咗,到派樓比你果一刻都要收入合格

2人係快好多

新界下年新樓有大埔富蝶2期
房屋署可考慮恢復其申請,但必須在首次被取消後6個月至2年內提出

2年夠啦, 生一個2萬4 樓豬都over 5千銀
梗係上咗公屋再抽綠置居同新居屋
你而家10k租同公屋2k租,每個月多8k
到時抽唔到都唔會比房署趕咁滯(2人上咗樓入息係10萬一個月)
進可攻退可守
緊係工作。穩穩定定有份工就得啦,
你人工係會keep住加,除非你話想人工低,住公屋啫
未來就會有錢、鬆動就可以享受生活
二人過左3萬9都要交倍半,過左5萬就要交雙倍
當然上到樓計埋數都化算,香港地想有自己空間真係唔容易
上左樓頭十年都唔會check
十年之後先再諗啦
就算係雙倍都係4000
公屋派新樓,2人係會派內籠230呎,即係同新居屋280呎一樣大
香港地最慘係冇地方住
(利申啱啱派咗公屋)
同佬細講暫時收半價
係兩公婆加埋先50K
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞