公屋與工作的抉擇

271 回覆
5 Like 349 Dislike
起咁多公屋出泥就係益撚哂D垃圾
叫你老細減你人工囉
2人家庭限額$19550 都係超左成倍
2人個最高入息係$19,550, 你就算是但一個辭工都係過
要求現金出糧
或者入另一戶口
如果你老婆做符合到入息要求,就你老婆唔做就算,如果你自己一個都過曬要求,咁你就唔好做,去做裝修或現金出糧嘅工。

有綠表已經好唔同,進可攻退可守,你未過入息審查,連綠表資格都應該冇

有綠表可抽居屋/綠置居,轉個手就賺,唔賺都可自己住。

如果你係計經驗嘅工或者會跳point就話有留戀姐
呢個過晒火
睇你好唔好彩
派樓可以派1-2P 或者2-3P單位
你230呎係2-3P單位
1-2P 嗰隻得16x 呎

(雖然房署見新婚多數都比2-3P, 預啲人生小朋友, 但揸正佢比1-2P 都啱例)
窮人生仔
公屋無撚敵,完
你都幾撚大貪
50000唔使住公屋啦
你地兩公妻 扣左你可份, 21k唔超標?
識人。。家庭3個人排中公屋, 老婆正職, 老公做網售搬貨dayday結
你係連登問 實成班失敗撚叫你辭職躺平排公屋
話有公屋=人身贏家打爆機 以後唔洗做都得

明明你月入都算唔錯 兩個人50K其實儲多排都夠買層細價樓
居住環境一定好過你上間200呎公屋
但你係咪接受到咁就一世 成世人做低下階層冇機會向上流動

不過如果你有信心上左公屋之後搵得番呢個數 再換居屋 又唔同講法
只可以買啲樓齡大又殘單位,但公屋有綠表資格,可抽居屋/綠置居,一時73,一時64綠白表比例,揀樓又係綠表揀先。

買完又可起個閘閘住啲公屋仔,笑鳩佢哋廢,間居屋嘈一嘈又升值

又加按買層殘嘅租俾等上樓公屋仔,咁就財自。

你當我鳩噏,以前啲人就係咁做
咪生仔啦陷家
一定係搵份工出大細糧啦 . 唔係要教呀
遲啲換居屋咪得
綠表買居屋易好多, 5年後轉手賺得仲多過新私樓
你嘅目標只局限係間公屋,但樓主目標清晰,係要綠表資格,抽居屋/綠置居

佢一日有工作能力,就好易買到居屋唔會成世留係嗰度。

所以個問題係問應唔應該遲職換綠表資格
而家多數50/50, 綠表另外會出綠置居, 但綠置居無圍牆無閘, 要同公屋共用設施

拿, 我以前都反對人拎公屋, 但屌你老味, 樓豬唔拎咪又係派比新移民
你係到問就死得啦九成人連工都冇番過
最緊要係揀有升值潛能,有得揀樓先,座向戶型已經贏曬。

除非樓主要移民,留係香港點都要住,就算樓價跌都唔關樓主事,幾年內跌又可賣返俾房署。升值又可換間大屋

俾個綠表我啦,屌
好心絕育
買閪到咩 搵得五萬加埋
出面好少少都六百幾七百萬
公屋幾年綠表
贏左好多抽居屋果班

同一份工又係可以返一世咩
Touchwood 講句 你過1,2年比人炒左呢
一係叫你老婆辭

最好唔撚好辭 關人撚事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞