公屋與工作的抉擇

271 回覆
5 Like 349 Dislike
減唔到人工既話,有無得no pay leave不過照返工?
老婆份工唔穩定
目前條路偏向方法二走緊,抽咗居屋/白居二有10年咁滯
我認架,如果唔係窮點會諗公屋
係,依家平均一年有10,000個單位
快到仆街,如果唔肥佬先,就即刻自我取消重新排過,四年後再審查
咁嘅方法都有得諗?至少要捱到18個月喎
我同樓主一樣情況

依家份工好撚舒服,但係排緊公屋,諗緊遲下排到公屋自己一個人已經爆晒入息上限,我一係要娶唔做嘢既老婆+生個仔,再唔係就要辭職先搞得掂
如果我買樓,只局限於居屋二手市場或者居屋,因為唔需要補地價,同私樓完全兩個境界,少則可以差200k
你拎呢個人工兩公婆絕對供得起樓
公屋先唔講鄰居質素 正係空間都好細
你預排到間公屋間一間房都難,仲話想生埋仔
到你想買居屋又再遴回又抽過
利申住左廿幾年公屋
辭職啦 司機工通街都有
工唔可以打一世,公屋可以住一世,你話呢
咁你開post把撚
有能力住更好
做乜要住公屋
貪鄰居質素好?
我老婆份工唔穩定,分分鐘下年兩個人入息變返30k
生仔嗰個問題唔討論住,窮人生仔正仆街,我明

如果俾我上到樓我都幾肯定我唔會安於現狀
所以我諗嘅係一個踏腳石,我過審查已經可以有資格拎住綠表喺居屋二手市場免補地價進行自由買賣,即係有條件用二百萬買一層五百萬嘅居屋
如果有能力嘅話就補埋地價或者好運抽居屋囉
點睇?
司機都29,000 重要份工hea
sorry我問錯問題,應該係我辭職定我老婆辭職
或者應唔應該延遲計劃遲啲先拎綠表
兩公婆搵50k都仲想霸公屋,會唔會厚面皮咗啲
你呢個case要兩個一齊辭職先過到wor
有無咁快丫
識人擴展市區 2 人等到8年都未
掉返轉比你排到間公屋
出到黎揾返萬零蚊既工 仲要做到隻狗咁,來回小左萬幾蚊人工一個月,得到間百零尺既公屋,你接受到唔後悔咪得
不過你都決定左 唔明做咩要出黎開post
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞