公屋與工作的抉擇

271 回覆
5 Like 349 Dislike
CLS真係無諗過真係有人會辭職自願減薪為左上公屋
究竟係無上進心到咩地步
工繼續返,但唔出糧住,做義工,一係叫佬細減人工先再加返
因為你冇諗過香港係有好多夾心階層,俗稱三無,高不成低不就。
向高望,冇父幹,父母冇好好規劃,冇學歷,導致到冇上流嘅空間。即使你比人哋努力好多倍真係買到私樓你都要承受住隨時失業負資產甚至破產嘅人生(香港社會就係扭曲到咁)
向低望,唔夠啲新移民,廢佬做得絕,所有資產本身係境外,做地盤三行司機出現金逃稅,甚至唔做嘢都有實力支撐着。誇張到有啲公司係教你離婚家暴自殺去上樓。我識有啲仆街境外揸撚住幾個物業,我唔係冇舉報過㗎,咁點啊。香港政府冇實權去管亦都唔願意去管
當你了解到呢啲深層次問題你都會明白點解香港人成日都話生活得咁艱難,因為成件事咁多年來資源錯配
我講緊行公屋呢條路我唔係拎咗公屋就一世,呢個只係一個踏腳石,我會為我嘅未來更加努力爭取去買居屋,只不過我只係迎合返香港政府定出嚟嘅遊戲規矩,你要明白一樣野有頭髮邊個想做癩痢
我有資格移民生活更加好,但我選擇留喺香港生活我就會跟返佢嗰套玩法,成王敗寇,講明先我依家做所有嘢係合法。
不過我明白嘅,網上世界永遠係憎人富貴厭人貧,無論咩意見都唔需要負責任。
不如考慮如果同老闆熟 叫佢多左出cash得唔得仲好啦
同老細傾過,有原則唔會幫
一年前都無諗過會轉到呢份好工
梗係要樓啦
份工俾人炒就乜都冇
睇完依個post先知 連登真係好多離地撚
點解自願減人工老細都唔肯?
屌你老母仲唔明
減完點洗走原本筆錢呀
月入50K抽到公屋
呢個世界發生咩事
豪啲同老細講降薪到$10000until上到樓都抵啦
真係有人為左公屋辭職
起碼3年

1年係特快果D 凶宅 有問題嘅 偏遠地區
佢已經去到詳細資格審查階段 過完審查到首派邊洗3年
派返市區就要

你可以唔信
比cash 就冇可能架啦 比cash 你咪姐係佢要交多啲稅
想知兩個人正正常常唔係返庇護工作有手有腳點樣可以below 20k
房署唔受no pay leave, 你真係18個月唔出糧完全唔報入息就唔同講法
佢排緊新界
你可以隔一隔行、分一分段

其實樓價高有幾深層次問題,係人都明
我明困境,但你既行動又的確係稱唔上上進喎
你都唔會覺得係光彩既事啦,仲要強調係hea工然後咁後生將自已收入局限左係29k
人地話你唔上進都無可厚非嫁
自已人生自已負責,過hea人生無問題。但就唔好又要人地認同你

上進既,大班身邊既人都係基層出身,讀屋邨學校,無興趣班無補習父母放養既。大過左讀書ge讀書,自已有手藝ge都有
搵到自已想要既野唔睇收入都得
搵啲出cash嘅工
生活實有壓力嫁啦
唔想有壓力咪唔好生活

貪心走精面無問題
但你d口吻講到自已好慘好慘咁真係…

你唔慘,你想無壓力、想hea、同唔想努力姐
依種人生態度都無問題,但唔好將你既野講到好慘又怨天尤人咁

兩公婆50k又穩定,好正路啦
你買樓直頭過到壓測tim
放心,唔係叫你買樓,只係想提醒你擁有既野已經好唔錯,唔係富貴,唔係中產,但生活都ok 啦
仲要你咁想hea,仲想點
新界會
皇后山,富蝶二期,屯門菁田和田幾條大邨
政府只求單位數目多,2到3人單位佔大多數
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞