公屋與工作的抉擇

271 回覆
5 Like 349 Dislike
小弟排咗4年公屋就排到收信要審查
但超入息要辭職份工先搞得掂條數,想大家比啲意見,唔理好醜都可以提岀討論下,集思廣益,但不要盲屌
戴返頂帽先,中文有啲差,可能講嘢一舊舊。

兩公婆搵緊50k,當中計埋ot雙糧花紅津貼扣埋mpf
現時租樓10k .350呎
如果成功上樓估計2人單位租金 1300-2000 ,150-250呎

我份工私人司機平均月薪2萬9,9成時間都鳩Hea Hea 自由活動。舒服好工好老細
如果我辭職都好難搵得返宜家呢個人工同舒適程度,比你地會點抉擇
學歷毅進仔

今轉審查一定過唔到,入息同資產都爆咗,但有機制入息/資產有所調整而再次符合申請資格可6個月後2年內上重審
如果上到樓我估都大機會考慮買白居二或抽居屋,因為2人單位真係太細,有機會生仔完全唔夠用

補充資料:
公屋申請若因家庭收入/資產超額被取消,日後如因家庭狀況有所改變,或入息/資產有所調整而再次符合申請資格,房屋署可考慮恢復其申請,但必須在首次被取消後6個月至2年內提出,否則不予考慮。
補充下,如果辭職會用9個月執靚入息同資產條數先上訴,預計去到成功拎匙需時太約要一年半至兩年
份工穩定既話寧願捱多幾年儲首期買樓

好工可遇不可求
一定辭工
唔講公屋點點點
有綠表已經2個世界
又可以抖兩年
司機唔驚無工開啦
份工今日幾好幾穩定,將來都會有變數。你自己都講好難搵得返宜家呢個人工,咁就當然拎公屋係優先。
如果抽到居屋比首期完全唔係問題,私樓就真係搞唔掂。老婆份工唔穩定,加上供樓條路一定唔易行
如果一個唔小心有咗Bb就gg
但係住公屋同拎公屋買或抽居屋就一定好有信心無負擔

份工 人工同舒服到我願意幫佢打一世工,但老細都有返咁上下年紀,應該捱唔到去我退休
同老細傾下啦
佢肯幫你未必要辭?
睇完第一個反應:我屌你老母 月入50k走去排公屋
工就一定唔會無得開既,最多搵少啲同辛苦啲

不過係好唔捨得份工同舒適度Hea 到爆,9成時間係車或自己屋企Hea

可能搵多幾個月錢先辭職羅
反而點解你咁肯定排左4年就黎收到信?
傾過,唔會幫
已經收到信,睇號碼係就排到而唔係抽查
既然係咁,咁一定係辭工做靚條數啦
定期審查黎,唔知仲要等幾耐。自己諗
租樓都無咗20-25%啦,如果我一個人50k我會買私樓,但係我兩公婆低學歷,捱咗好耐又遇到好老細先有咁嘅數
2年前我哋收入得28k
老西都持左屋先啦
同期號碼都查緊,轉咗s2等派
睇號碼同每年派樓數字喺就排到既審查
你排緊新界區?4年算快
2人家庭每月最高公屋入息限額 $19,550

你辭職就解決到個問題?
同老細傾傾佢?
係,新界1人轉2人
但係我係一個公屋論壇到睇到個個都係咁上下嘅時間排到審查
當然你預審成功完要多3個月12個月先拎匙

我都以為要排十年八年所以入咗隊就無鳩理到搞到依家入息同資產爆咗要半年後上訴,預計會用多一年時間
老閪都公屋啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞