公屋與工作的抉擇

271 回覆
5 Like 349 Dislike
綠置居有圍牆有閘,反而舊果啲居屋都未必有。
係, 綠置買鑽石山上蓋
話之你有無閘都羸硬
當年我啱啱畢業出嚟開工都係兩老辭職

又係超入息等六個月上訴 最尾等咗3年
巴打你再問吓老闆可唔可以暫時減人工啦。同埋你老婆份工多數都要辭埋,等上咗樓再搵工。

不過你都打定底搵多幾個月錢就辭職,唔怕嘅
你返工都係為樓
送埋綠表 都唔要
依家呢個時勢
可能係你老闆比人炒
無錢再請司機

最好聽某d人講 唔好辭
遊戲規矩我知道,如果派到呢度就好,近返屋企,可惜應該趕唔切
緊係叫老闆減人工啦
但房處佢會check你幾多個月前收入先?
真係要得一個人做嘢先搞得掂
你講得啱,我好似真係問錯題目
或者個題目應該係我辭職定係我老婆辭職
有時可能極端嘅意見會啟發到人類另類思維所以我先話唔理好醜都可以提出討論下,始終人各有志
根本成個公屋制度都唔預香港人拎
屌你自己都決定咗開嚟做乜鳩
係我就唔辭工,你呢個學歷搵到份咁Q筍工,寧願食少啲買層村屋,反正有車
真,條友一早決定咗,開嚟曬命
道理你啱 但你細想
司機無進升空間 俾人炒咁點
人工難聽d講overpaid
有公屋就唔同 可以綠表
租平 唔洗管理費
另一邊揾一啲現金出糧/hea工+副業 又得
睇你自己有冇上進心嘅姐

至於向上流動
其實自己個代擁有有層樓 已經向上左
未計佢父母既樓同資產呢?
住公屋真係慳咗好多洗費
點計都升
有d話就話住私樓 但隔硬上樓
地方細 要供樓仲綁手綁腳
麗翠/ 啟鑽苑嗰隻有幾座係公屋
嗰隻綠置居就有牆無閘, 仲要人地真公屋仔都可以拎個苑字自high
同你老世講 如果佢一年之後滿意你既工作表現 咪當bonus出翻畀你囉
其實睇吓邊個2-3年後搵得番人工,再做番野
邊個其間容易搵d現金出糧既工
白居2啦屌
兩公婆搵5萬都要左度右度上公屋
2萬9既工都諗住唔要,樓主都算係人中之龍
窮人思維
好工唔易搵 50K 自己供一層都得啦

反正爆入息 有好工就搵多幾年錢先 拖字訣
你4年審應該係新界隊
方法一 轉擴展市區 擴市應該要6年先審 避咗個審查
方法二 照去審 爆咗都有兩年上訴期 用盡兩年先再去
方法三 結合兩者 拖盡多4年先審

期間試下入白表 搏抽新居屋

真係好急上樓咪即刻辭職
預備重審
準備做屯門牛囉 但你都講 之後未必搵返呢個人工
佢2人,係快好多
就算轉最慢嘅擴展,最多頂到下年東涌兩條大邨,10000個單位
而且佢而家已經收到信去審,係一定要去肥咗佬先
無論兩三年後搵得返同而家一樣層次嘅人工或者呢三年間搵啲現金岀嘅工,我諗應該都係我會容易過我老婆
始終我係男人選擇較多,但係辛苦囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞