細價財技股短炒長揸討論區(2) - 你問我唔答

447 回覆
6 Like 4 Dislike
湯財兄仲起唔起道?
有冇興趣寫下 講下證卷行同佢地塊牌
例如每個富豪私人有 或御用既證卷行 睇大利市見到咩牌應該點應對等等

係道

我覺得你見到都可能是假象啦

我覺得你不如專心研究公司價值會好點 只有幾個大訊號值得睇 小訊號應該忽略

買股應用撇除法 非用歸納法

因為小弟最近學緊即市短炒 daytrade
所以呢d野對我都幾重要
但網上又搵唔到邊道有講
最多都係搵到邊d卷高係邊d富豪 或者上市公司持有
如果湯財兄冇興趣講 可否指點一條明路 去邊有資料睇

湯財兄仲起唔起道?
例如每個富豪私人有 或御用既證卷行 睇大利市見到咩牌應該點應對等等

係道

我覺得你不如專心研究公司價值會好點 只有幾個大訊號值得睇 小訊號應該忽略

所以呢d野對我都幾重要
但網上又搵唔到邊道有講

湯財兄仲起唔起道?

係道

所以呢d野對我都幾重要
但網上又搵唔到邊道有講

湯財兄仲起唔起道?

係道

所以呢d野對我都幾重要
但網上又搵唔到邊道有講

記得當時年紀小,香港正值經濟起飛期,兒童被獨留在家司空見慣,兄弟姊妹三斤湊兩斤更屬家常便飯,想當年,消閒途徑、娛樂節目貧乏,產量驚人的粵語長片,以題材豐富見稱,長篇電視劇劇情每每迂迴曲折,成為家傳戶曉茶餘飯後話題者不在少數。集體回憶中的經典作,都是一代香江流行文化,粵語殘片其實絕對不殘,股壇不時勁吹懷舊風,頻頻偷橋,正所謂橋唔怕舊,至緊要受。

「哈哈哈!我變成人喇!我變成人喇!」粵語長片《白娘娘借屍還魂》中,開場首句對白就係未修成正果即急不及待化身成人、飾演百花蛇妖的李香琴,最初因急於求成弄得人不似人鬼不似鬼,真是知者笑死,不知者嚇死,是人是妖,不需要手中有照妖鏡亦不難察覺,硬搶來自飾演皇后娘娘梅綺的軀殼,結局當然係邪不能勝正。

殼股是人是鬼,市場中人不難分辨,唔知頭唔知路以為世上有免費午餐、未修行即自以為得道兼有必勝冧把送上門的阿毛,不勞而獲心態驅使誤打誤撞橫衝直撞,抵唔抵可憐,自有公論。惟若以為港交所(388)與證監會兩大香港知名品牌,眼見市場一片烏煙瘴氣,亦不得不由一貫愛理不理,轉為履行其作為香港上市公司前線監管機構的職能角色,與其說成是對違規行為忍痛,倒不如將之定性為在成為國際財經新聞以細價股有如群鶯亂舞玩出個大頭佛的粉塵事件大笑話、成眾矢之的兼被譏諷對象之際,終不得再懶、甚至只管捉大老虎食大茶飯,在強監管大前提下,證監會終在否決上市、勒令停牌數目上有所作為;但證監會須清楚現時大玩灰色地帶踩界者並不止於上市公司及中介機構,更多興風作浪是來自表面上化身成路人甲甚至普通投資者之輩,尤其市場流傳一種誤解,以為不是持牌人就不屬受監管人士,可以為所欲為、裡應外合、妖言惑眾,證監奈佢唔何,是耶非耶,肯勤力點看看監管機構過去「畸屎」亦不會續傻天真。

港交所最近不單先後駁回一宗上市申請及一宗涉及或大幅攤薄供股計劃,更首次要求創業板上市公司除牌外,要求一家主板上市公司除牌,亡羊補牢,未為晚也。但若要以相同理由如入不敷支及可持續經營業務能力成疑為DQ理由,相信未來有不下三百家主板上市公司要排隊等受靶,不知會否很快又有市場中人把同類質地瀕臨被滅絕上市公司列表提醒公眾,看來這類劣品應趕緊跟港交所鬥快,能賣殼者屬早賣早享受,遲賣冇得救。港交所作為交通警察,與荷槍實彈的證監會,在挽救香港作為國際金融中心角色扮演上須站在同一陣線,團結起來,All-in全力進擊,向被縱容多時已坐大的妖獸主動強攻。

#Hashtags
胡孟青港交所證監會停牌上市
今日細股都幾撚慘烈 明顯多左人走貨入中大價股
1415中撚晒伏
其實係大市差拖累?
定係好似報紙講咁收入增長太少?
定係隻野太細隻有莊家做緊野?

唔係輸打贏要 純粹唔想死左都做隻糊塗鬼
1415中撚晒伏
其實係大市差拖累?
定係好似報紙講咁收入增長太少?
定係隻野太細隻有莊家做緊野?

唔係輸打贏要 純粹唔想死左都做隻糊塗鬼

呢隻實業股 韓仔打理 幾有心做
一黎市況 二黎你高追姐
如果琴日個市隊四舊如果你仲有膽追黎坐貨就真係佩服
372 0.64入 應否坐

細股唔當炒
孫生有太多隻啦 未必隻隻都2326咁炒100倍
早排都多人推呢隻 好多老散衝左
現階段要等下一個財技
今日穿底其實要打 睇下聽日彈唔彈 唔彈就穿0.45就可以考慮下打

細股唔當炒
現階段要等下一個財技
今日穿底其實要打 睇下聽日彈唔彈 唔彈就穿0.45就可以考慮下打

佢6億買都唔上?
湯財兄仲起唔起道?

係道

所以呢d野對我都幾重要
但網上又搵唔到邊道有講

細股唔當炒
現階段要等下一個財技

佢6億買都唔上?

細股唔當炒
現階段要等下一個財技

佢6億買都唔上?

gg
呢啲垃圾無討論價值,邊個玩邊個死。你同我講賺大錢?有,萬中無一囉。咁多正股唔玩,玩老千股?搏乜9?衰過過澳門買大細。
叫人玩呢啲既都係仆街,生仔無屎忽呀。
呢啲垃圾無討論價值,邊個玩邊個死。你同我講賺大錢?有,萬中無一囉。咁多正股唔玩,玩老千股?搏乜9?衰過過澳門買大細。

其實分析係咪老千股主要條件係咪戈班高層同董事係咩人?
以前greatsoup有冇d common既人物關係圖可以認識下?

利申: 睇左greatsoup一排,獲益良多,感謝你既付出

其實玩大細股都一樣唔識止蝕乜都可以輸到仆街
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞