細價財技股短炒長揸討論區(2) - 你問我唔答

447 回覆
6 Like 4 Dislike
好多人玩過呢類股 認為佢地供配合拆 不斷抽小股東水
根本無利可圖 定義為妖股 一見到就避之則吉

但其實好多財技到最後都係希望做到貨源歸邊
夾幾夾就上去 如果你分析得夠清楚 好大機會可以坐到順風車
當你每日打開股市APP 見到自己既股票喪升1% 準備瘋狂同朋友打飛機自己睇得幾撚準 你老味我巴菲特2.0呀 快撚D求我教你啦
然後你再屎忽痕打開十大升幅榜 你會見到有堆股票係可以一日之內夾到痴線
一日可以升兩成,三成,五成,或者一倍,係一日

你捉岩路 有人肯打上去 一年升50%,一個月升50%,一日升50% 都有機會
捉唔捉得岩邊 坐唔坐得足全程 就要考驗你自己功力

如果你玩呢一類 輸過大錢 永遠覺得玩得呢D都會水人 呃鳩人錢
咁你可以繼續你既思維 繼續你既其他投資方法 我只可以話條條大路通羅馬
最重要係

先屌聲明

麻煩各位先了解清楚咩叫細價財技股 你唔好見中行 建行 工行之類既股票
都係幾蚊一股 仲唔撚係細價股? 先唔講佢無財技 細價股泛指20-30億市值樓下
上個POST有個無數個柒頭衝出黎柒 幾百億市值都問問問

講明係討論區梗係討論,唔係問答區
個撚個一入黎就 XXXX點睇? XXXX買唔買得過?
你唔講少少自己點睇 點解會買 無人會答你
呢到唔係TXB出貨現場 唔會有人幫你又鳩劃幾下 安撫你唔知聽乜人買左伏股既心情

財技小小小小百科 (歡迎高手指正)

1. 供股 (大隻如匯豐,都一樣做過供股)
原意係向現有股東招手,向股東籌集資金以完成供股目的
會以一定供股比例,供股價 去向股東招手

2. 配股
透過配售公司股票比投資者/第三者/唔知乜水 去籌集資金

3. 合股
將現有股份以合股比例合併為一股

4. 拆股
合股相反

5. 紅股
向現有股東以增發新股形式及按一定比例派發,現有股東不需要付出任何代價
最佳例子 煤氣 年年十送一 基本上揸得既人個個都碎

6. 可換股債券/認股權證
上市公司發行另類證券以籌集資金 有啲可以換成股票

歡迎大家討論財技/即市

另外,上個POST開始都有一批有財技底 炒股票底既人 成立左一個TG GROUP傾下通告 即市講下股票 睇下有咩值得留意下咁 歡迎各位 有呢方面知識既人加入

新手可以繼續係此POST 傾到上手先 開始純熟先考慮加入
除左財技股之外 都有人會揀坐下殻股

個一批市值細 業績差既股票 都好有機會賣殻
香港殻股市場交投十分活躍 2086 1683 都係紅色背景既集團買起左
師兄,我有興趣入TG一齊留意下
@napoleonchow
471 岩岩出左個大比例既配股公告
照常理第日會夾起
但佢呢個配股係配比唔知乜水 仲要以溢價十幾%咁配
當中有咩玄機 有無高手指點迷津
照常理第日會夾起

買垃圾咩都套晒出來

炒一排會有,長遠都向下
689 15%/17% 配股 似唔似向下 見佢之前推到好低再做個小升浪 會唔會係假折讓
照常理第日會夾起

出左貨 睇埋之前堆通告 麻麻地
8127出現強烈買入信號我有無睇錯

點強烈買入 你強型買入左未

點強烈買入 你強型買入左未

烈*
其實自己渣住既細價股好驚比好多人知,因為太多人知就會好多散戶入,d 股太散點炒起

利申 渣住4隻細股,有兩隻今日升左around 8,9%
有兩隻仲繼續橫行
買細價股最緊要有耐心
其實自己渣住既細價股好驚比好多人知,因為太多人知就會好多散戶入,d 股太散點炒起

利申 渣住4隻細股,有兩隻今日升左around 8,9%
有兩隻仲繼續橫行

你係財演就話啫 你講出去 你估有人因為你打到幾千萬turn咩
十個炒股真係贏大錢既十個都係炒細股
真係未撚聽過買正股發達既人
十個炒股真係贏大錢既十個都係炒細股
真係未撚聽過買正股發達既人

識玩先係囉

有好人 有壞人
大方既就甩少少比你 西既 就殺你

有好人 有壞人
大方既就甩少少比你 西既 就殺你

8292?

呢類疑似啤殻類 多數都會炒一轉既 炒完就散返落黎

我聽日做功課加留名學野
Btw $0.8個轉叫唔叫炒左轉

我聽日做功課加留名學野
Btw $0.8個轉叫唔叫炒左轉

叫啦 都成倍 再收陰要睇路
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞