[No more MazeGOAT] F1 2022 季前試車 討論區 4

1001 回覆
11 Like 68 Dislike
提早完季
《一級惡鬥》第二集 : 車手篇!星期四晚喺Now Sports FB 同 YouTube將會有《一級惡鬥》第二集直播,除咗繼續有 丹尼爾 vs 陳恩能,仲邀請到F1 YouTuber L佬 L佬講llotalk,一齊傾下車手故事同埋今季有咩車手值得留意。睇住直播仲有機會獲得由Red Bull送出嘅精美禮品,聽晚9:00,唔好錯過喇!
《一級惡鬥》 10/3 (四) 晚上9:00
NowSports Facebook 及YouTube 直播
K.Mag 個賽後Radio 都話 Can you believe it? Can you believe it?
最快圈快1秒, 但係冇sidepod可能會影響散熱跟住Race pace廢
都係睇定先
佢話新個散熱設計係revolutionary
我相信今年係垃利年呢啲垃圾車等壞啦
2022賽車最低重量提升至798公斤

據義大利版的Motorsport.com報導稱:FIA已經同意上調本賽季的F1賽車的最低限重,將現有的795公斤標準提升至798公斤。10支車隊只有Alfa Romeo的賽車符合標準,其他賽車全部超重,只是幅度大小而已。McLaren的MCL36需要降低數公斤,Ferrari的F1-75超重6公斤,有些賽車超重的幅度達到了兩位數。

FIA收到了9支車隊提交的上調最低限重的要求,但最終只同意上調3公斤。部分車隊甚至提出要增加10-15公斤。FIA最終只同意小幅度提升的原因是出於預算上限的考慮。

本賽季賽車的最低限重比2021年的規則提升了43公斤,但車隊仍然感覺不夠,新賽季的輪轂尺寸變大是一方面,同時為了適應更大的輪轂,車隊不得不採用更硬的懸掛以及加強件,這導致了賽車增重明顯。業內普遍認為,Red Bull的RB18可能是超重最嚴重的賽車。

為何是3公斤?1公斤解決輪胎超重,1公斤留給懸掛,還有1公斤留給底板的加強結構。
因為武肺, Super Licence計3年嘅規則變成計以往4年最好嗰3年
即係Sargeant可以撇甩0分嘅2019年, 改用2018 2020 2021
2018年鬥Formula Renault Eurocup 第4 有10分
2020 F3第3有20分
本身舊年 F3拎第5 (12分) 就會夠
點知佢就發瘟得第7 (7分) 搞到差3分拎唔到Super Licence

又唔識學支周降返落去F3 Asian 屈多幾分返嚟
發瘟得第7 ??? charouz 20年全年得5分包尾 佢上年一個人carry全隊喎 冇嘢嘛你
聽日有車睇啦喂
sandbag大賽正式開始
我利不演了重回冬測之王
今年我利笑到最後
ching sick ball
唔係佢玩野咩
睇下d人有咩design再畫出黎
用愛散熱
塞素狗入個engine room到用口吹
唔明點解要提高MIN. WEIGHT
而家個個都超重
加多3KG 變798都係個個超重未搵到方法CUT返落去
咁加黎做咩?
可能有D超幾KG 有D超成十幾KG
加高咪D本來起個小小就變唔夠重 咪格硬要佢地加返個唔夠個重量落去
佢地唔係要自己cut返落去
而係要夠輕嘅隊加返上去
若消息屬實,我利或成最大贏家
竟然係L佬
有無得叫埋阿faye上去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞