[D10] 烏俄之戰 Ukraine-Russia War 85:人道走廊

1001 回覆
34 Like 4 Dislike
https://twitter.com/nexta_tv/status/1500055839708696576?s=20&t=MUC2iIaUYO0qiN7Nn9WJAQ

又有俄機被擊落
兩個機師跳傘, 捉到1個, 另一個死左
唔通打輸就交代到咩
另外個都死jor
所以可以推斷佢一開始既盤算唔單止係烏東,係成個烏克蘭,特別係基輔一定要佔領,最好成個澤連斯基政府一網打盡,咁就可以將成個戰爭罪名射落去澤連斯基度,佢就得到佢夢寐以求既最佳退場下台階
而歐洲都明顯會傾向送呢個下台階俾佢,最後完美收官
只要等到制裁鬆綁,佢又一條好漢
點知場仗打到咁,反抗咁強烈,制裁又咁大力度,澤連斯基成功造神,佢愈慘,國際同情愈大,制裁同援助就愈大,歐洲呢個下台階就愈難送出手,俾民意夾住焗住做野,個人覺得俄羅斯會放開手腳去到盡,點都要拎基輔再趕走現任政府
我都覺得佢原本想咁
其實俄好難死,我明好多人覺得成個歐美會整到俄頂唔到,俄簡直係兩難都唔知點打落去點頂,但其實歐洲仲用緊俄天氣然,再準備啲形容係依賴緊,食鴉片食到停唔到嗰隻,另外油價升緊

當然我唔可能吹到俄經濟唔大受影響,盧布 股市大跌係事實,但歐洲都做緊傷敵一千自損一千,傷敵一千亦絕對唔係俄頂唔到同會令普京落台既程度,因為石油天然氣即係俄春袋仲健在,扯得起,而最慘既真相其實我認為好明顯歐洲,心知肚明俄仲扯得起
佢一直指控緊烏克蘭政府係新納粹
佢唔推翻點叫打敗
我覺得歐洲原本以為佢淨係想要烏東
今時今日既俄羅斯賠唔起
烏克蘭政府同全國人唔會就咁算數,真係會一磚一瓦同你計,過百萬人流離失所,呢10日既擔驚受怕,食住花銷,成個東部基建,設施,連個唔牌都claim 你,你賣晒成個俄羅斯都賠唔起,佢洗濕個頭一定行到尾
仲未計國內完冇晒外國貨,做唔到生意,所有野都停擺,超級通漲,我都唔知佢可以點拆
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞