30出頭半退休!港男半份糧買股 炒出3層樓 (18:55)

310 回覆
53 Like 113 Dislike
擺明用人頭買股啦 btw 投訴左先
加息周期買reits收息唔work,可分配收入扣埋利息支出會派少左,仲教人買reit
邊個話拎住type 1,4就唔可以買股票
有declare+公司approve就一定得,同埋呢d REITs,又唔係創仔,買左都唔會點影響個成交,一定冇事。大前題係佢有declare。

邊個話借錢唔可以買股票
大把人借錢個目的係投資

有無申報證監自然會查
而唔洗查都知有問題既,係身為銀行職員借公司稅貸黎買股票

先唔理持唔持牌, 你做間銀行係唔俾職員借公司稅貸黎買股票?
只係好奇點解你會覺得持牌借錢買股票就係無申報, 大把持牌人仕都有買, 我都係做呢行, 成日都要SEND consent letter去人地銀行, 唔明點解你咁神經敏感就覺得人地無申報

借得做稅貸一定會有細字寫要申報貸款用途
如果有預謀用黎炒股就一定違反左同銀行既協議
而銀行貸款俾任何人同機構都受金管局監管
貸款同途、借款人還款能力都需要清清楚楚
例如用黎炒股既風險,同用黎交稅既風險唔同
金管局亦有要求銀行就不同貸款用途制定貸款指引
最普遍既例子係如果你借左筆p loan 然後係同一間銀行申請按揭,銀行其實都唔可以批出貸款

其實tax loan唔係限住你一定用黎交稅,過到供款比率就得
加息周期買reits收息唔work,可分配收入扣埋利息支出會派少左,仲教人買reit

所以佢本人之後會靠出書同開投資班賺錢
有declare+公司approve就一定得,同埋呢d REITs,又唔係創仔,買左都唔會點影響個成交,一定冇事。大前題係佢有declare。

邊個話借錢唔可以買股票
大把人借錢個目的係投資

有無申報證監自然會查

只係好奇點解你會覺得持牌借錢買股票就係無申報, 大把持牌人仕都有買, 我都係做呢行, 成日都要SEND consent letter去人地銀行, 唔明點解你咁神經敏感就覺得人地無申報

最普遍既例子係如果你借左筆p loan 然後係同一間銀行申請按揭,銀行其實都唔可以批出貸款

其實tax loan唔係限住你一定用黎交稅,過到供款比率就得

稅貸本身要聲明用途
如恆生銀行既稅貸申請表:
「 除交稅以外之貸款用途: □ 家庭 □ 旅遊 □ 進修 □ 備用 □ 其他」
借黎買股票一定違反左同銀行既協議
如果銀行明知你拎黎炒股都借,銀行本身都違反左hkma 對私人貸款既規定

所以佢本人之後會靠出書同開投資班賺錢

走精面以為自己好叻仲咁高調
我發夢做銀行果時,有買股票既同事全部都好低調,問佢買邊隻,條件反射會答「睇下渣嘛」
lm
留名食花生

近年好多人話發達點投資 之後開班出書先真係搵到錢
留名睇人仆街

邊個話借錢唔可以買股票
大把人借錢個目的係投資

有無申報證監自然會查

稅貸本身要聲明用途
如恆生銀行既稅貸申請表:
「 除交稅以外之貸款用途: □ 家庭 □ 旅遊 □ 進修 □ 備用 □ 其他」
借黎買股票一定違反左同銀行既協議
如果銀行明知你拎黎炒股都借,銀行本身都違反左hkma 對私人貸款既規定

補充
有部份銀行因為hkma 私人貸款既用途既規定,借稅貸時會直接幫你交去稅局,個rate 可能會平d
呢個post都幾多人幾撚無知,做銀行持牌人用自己名借貸炒股,點講都唔撚合compliance 啦。有冇睇過創富坊d講股佬讀d聲明呀。仲有買reits又幾撚叻呀,叻既個陣d本買左樓咪一尻樣,根本就係個樓市升
呢個post都幾多人幾撚無知,做銀行持牌人用自己名借貸炒股,點講都唔撚合compliance 啦。有冇睇過創富坊d講股佬讀d聲明呀。仲有買reits又幾撚叻呀,叻既個陣d本買左樓咪一尻樣,根本就係個樓市升

你有料就自己去投訴啦,又要叫人去做

訴已投

人地青年才俊,你地就搞鳩人
你知唔知人地花左幾多心血,汗水去換番黎,難得係基層向上流,就唔抵得人

自己都係做生意,但就唔識金融野,講真,做it , 做工程,做埋飲食,付出幾多血汗。但睇住o的金融佬一彈起就上哂神枱,的確係好酸,唔係未試過炒股但事實證明冇呢條命。只可以講香港地得返單一行業係撈得掂。 但做金融見盡太多冇人性o既野,真係唔想死左落地獄

Details
可以再講多d

我完全唔識金融野,只知好多sell完人買product後 自己肥哂, 但個客就輸哂。

個d叫倫敦金同保險 唔可以叫做金融,只係呃人

金融佔gdp 五份一唔係靠上面個d野做出黎
投資銀行個類先係搵真銀,fresh grad平均四五皮走唔甩
LM學野
股神出來了
讀會計唔做big 4 想走精面 而家奶野的故事
LM
lm

近年好多人話發達點投資 之後開班出書先真係搵到錢

開班位位收2000up,50個人成10皮野,一個月2班20萬,月入20萬無咩成本

坊間投資班好多一係教人買殻股,一係reits大籃籌,前者證監大力打擊無得做,後者根本唔洗上堂自己睇都得,所以唔好俾錢上
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞