30出頭半退休!港男半份糧買股 炒出3層樓 (18:55)

310 回覆
53 Like 113 Dislike

最後決定以400多萬元(自由市場)購入一個逾500方呎單位,並承做8成按揭,現時每月供款約1萬元。現時該屋苑約500方呎單位市價近500萬元,呎價約1萬元。最近,Desmond為讓家人擁有一個較大的居住空間,有意在落馬洲購入村屋單位

此外,Desmond除了在2年前達成上車願望外,他亦斥約40萬元人民幣將家人位於廣州的物業重建,惟當地租金較低,回報率只有2厘,同時投資物業的條例相當繁複,所以現時該單位正在丟空,不打算出租,只等待出售時機。

我驚自己文盲重頭睇一次,佢標題三層樓,一層兩成首期居屋,一層諗住買未買,一層屋企人既。所謂收息半退休係講緊60萬既REIT?

我雖然數口唔好,不過試下純粹跟篇報導幫佢計下身家!

兩成首期=400/5=80萬
升值=500-400=100萬
REIT=60萬

總數=240萬

來源主要係
1.人工收入
2.慳錢
3.炒股賺左50/2=25萬

依篇咁既野就叫做發達既勵志故事?
總結返成篇野,主旨連佢大頭張相都係sell緊佢手上本書「有升有息」!

個人最憎財演,佢地既炒股必勝法係教人炒股,你點解可以去教人一樣你自己都唔識既野?
咁都話人酸屌你係咪有病 咁689 5000萬係咪香港人酸呀

Cls 連登仔
其實真係無咩野,呢粒花生唔知有冇得食
原來呢個世界唔玩股票就會無出頭
lm
人地青年才俊,你地就搞鳩人
你知唔知人地花左幾多心血,汗水去換番黎,難得係基層向上流,就唔抵得人

自己都係做生意,但就唔識金融野,講真,做it , 做工程,做埋飲食,付出幾多血汗。但睇住o的金融佬一彈起就上哂神枱,的確係好酸,唔係未試過炒股但事實證明冇呢條命。只可以講香港地得返單一行業係撈得掂。 但做金融見盡太多冇人性o既野,真係唔想死左落地獄
睇唔明, 點3層樓法?
你知唔知人地花左幾多心血,汗水去換番黎,難得係基層向上流,就唔抵得人

自己都係做生意,但就唔識金融野,講真,做it , 做工程,做埋飲食,付出幾多血汗。但睇住o的金融佬一彈起就上哂神枱,的確係好酸,唔係未試過炒股但事實證明冇呢條命。只可以講香港地得返單一行業係撈得掂。 但做金融見盡太多冇人性o既野,真係唔想死左落地獄

Details
可以再講多d
唔係酸
唔係尋仇
唔係唔抵得
唔係憎人富貴厭人貧
係睇唔過眼

小弟只係行外人
無深入研究規例
但如果樓上巴打所言屬實
有人走偏門
出cheat
然後所謂發左達攞出嚟曬
仲要俾人吹奏會唔會係一件好反智嘅事呢?

呢啲偏門嘢
寧俾人知莫俾人見
如果真係唔按規矩贏左
出嚟分享嘅叫做勵志?
勵邊個嘅志?
守規矩嘅人應該覺得鼓舞嗎?

有人反對投訴
講話唔止得佢一個係咁
咁同自己違例泊車
要抄曬全香港違例嘅牌先可以抄自己咁樣有咩唔同

查證有無違例唔係投訴人嘅責任
作為市民
責任只係將見到有可能犯法嘅事作出善意舉報
如果被投訴人係清白嘅
怕咩俾人調查呢?
咁都話酸
同埋人地只係投訴, 等個局去查證下
有乜問題, 幾條友係度話酸,咩逐個告,咩人人都係咁
真係大陸撚思維

Details
可以再講多d

我完全唔識金融野,只知好多sell完人買product後 自己肥哂, 但個客就輸哂。
事主08年入創興
11至14年係東亞
14至16年係icbc
一直都係1仔同4仔牌持牌人
理論上炒股票受嚴格規管
借稅貸咁買股票更加唔可以
有無巴打投訴去證監會同hkma
等佢要歸還非法所得之餘,坐番三五七年?

推 睇人仆街最開心

屌你老味 放過人地啦
事主08年入創興
11至14年係東亞
14至16年係icbc
一直都係1仔同4仔牌持牌人
理論上炒股票受嚴格規管
借稅貸咁買股票更加唔可以
有無巴打投訴去證監會同hkma
等佢要歸還非法所得之餘,坐番三五七年?

推 睇人仆街最開心

屌你老味 放過人地啦

咁邊個放過我 條仆街有份整高樓價
報咗驚未?

tax loan 假declare
炒貴曬d 樓然後係度話半退休
分分鐘一直係望住d大客入咩貨就坐順風車
咁都唔洗俾sfc 查下真係無天理
報咗驚未?

向證監會舉報左
應該會先查下呢幾年黎黎生既交易有無申報
講到明係炒,
要稅局舉報埋,
收返佢15% Profits Tax.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞