30出頭半退休!港男半份糧買股 炒出3層樓 (18:55)

310 回覆
53 Like 113 Dislike
做銀行既人當然唔會用自己名自己戶口買股票,一定係用親戚戶口。你地捉唔到

利申:做外資銀行securities product,成班同事都係咁操作,dept head 都係咁做。lunch同d trader 拎下料,下午就去搵人幫手買
做銀行既人當然唔會用自己名自己戶口買股票,一定係用親戚戶口。你地捉唔到

利申:做外資銀行securities product,成班同事都係咁操作,dept head 都係咁做。lunch同d trader 拎下料,下午就去搵人幫手買

無人知無人查就無問題
如果有人咁高調上曬報話自己股神
有人查起上黎就

無人知無人查就無問題
有人查起上黎就

上報真係
係咁係到話咩好多人係咁,叫人唔好告果個係咪就係Desmond?

親戚戶口其實好難捉,
首先無咩人係用聯名戶口買賣, 基本上唔叫做有實益權益,
再者單憑親屬買賣(包括父母親) 好難入罪, 好多野證明唔到關僱員事, 或者涉及有操作

除非你太高調, 唔係SFC都唔似會比力去查呢種, 出面仲有更加多case 明顯犯規。

無人知無人查就無問題
有人查起上黎就

係,要查一定查到,但哩行個風氣係,大打人都係咁操作...

無人知無人查就無問題
有人查起上黎就

係,要查一定查到,但哩行個風氣係,大打人都係咁操作...

但佢揚哂一定捉到,差在佢會唔會督人背脊做污點證人

親戚戶口其實好難捉,
首先無咩人係用聯名戶口買賣, 基本上唔叫做有實益權益,
再者單憑親屬買賣(包括父母親) 好難入罪, 好多野證明唔到關僱員事, 或者涉及有操作

除非你太高調, 唔係SFC都唔似會比力去查呢種, 出面仲有更加多case 明顯犯規。

以我所知好多人係用FD戶口添 都唔明點解佢地夠擔放咁多錢去FD度
其實醒目既唔見得光既戶口一定唔會俾你查到

交換操作識唔識,你用我戶口,我用返你...
睇人仆街最開心
人地青年才俊,你地就搞鳩人
你知唔知人地花左幾多心血,汗水去換番黎,難得係基層向上流,就唔抵得人

佢用正當途徑去至富就無所謂,啱睇篇報導都覺得抵佢發達,想學下野。
跟住睇到有巴打提到佢有可能犯法就有所保留,可惜我又唔咪好熟識,但如果佢無錯既唔驚比人查,巴打提出合理懷疑係無問題既。
有冇犯法等證監查囉
所以永遠都係

人怕出名豬怕肥
證監會的記律處分程序

調查
證監會就顯示受規管人士曾犯有失當行為或其適當人選資格受到質疑的行為展開調查。證監會可根據來自任何方面的資料展開調查,有關的資料來源包括 公眾人士 、香港的其它監管機構或執法機構(例如香港金融管理局及警方)、海外監管機構、香港交易及結算所有限公司,及內部轉介。
做人都係低調好
不過,有牌既人就算買股票都好低調,好少高談闊論,更少會提及自己買咩,佢都算第一人
留名跟進
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞