30出頭半退休!港男半份糧買股 炒出3層樓 (18:55)

310 回覆
53 Like 113 Dislike
事主08年入創興
11至14年係東亞
14至16年係icbc
一直都係1仔同4仔牌持牌人
理論上炒股票受嚴格規管
借稅貸咁買股票更加唔可以
有無巴打投訴去證監會同hkma
等佢要歸還非法所得之餘,坐番三五七年?

事實上,佢本身有1、4牌,除左可以向客戶提供意見,例如間唔時同d 大客唱好自己買既股票,仲可以望住大客幾時落盤,自己搭順風車,證監無理由唔做野

lm

唔係有申報就得?
要入紙申請 批左先比你買

宜家係欺上瞞下,因為稅貸申請時一定有申報貸款用途
宜家借錢咁炒法,有申報一定唔會批

有料到....推返上去先
事主08年入創興
11至14年係東亞
14至16年係icbc
理論上炒股票受嚴格規管

事實上,佢本身有1、4牌,除左可以向客戶提供意見,例如間唔時同d 大客唱好自己買既股票,仲可以望住大客幾時落盤,自己搭順風車,證監無理由唔做野

發夢有銀行職員借百幾個黎搭順風車

唔係有申報就得?
要入紙申請 批左先比你買

宜家係欺上瞞下,因為稅貸申請時一定有申報貸款用途
宜家借錢咁炒法,有申報一定唔會批

借稅貸炒股有犯法嫁咩?

借黎炒股唔犯法,
一般人完全無問題,

但重點係佢有證券牌照係身(1號,4號牌), 買賣股票同一般人就唔同,
每次買賣都要申報, 唔申報就去做交易就犯左規,
更加特別在於佢仲要借埋稅貸黎買,
合理猜測, 佢個陣應該係搏一搏無申報,
如果佢個陣係按規則咁去申報, 按道理任職個間銀行應該唔會批

我夠知, 佢邊度有寫無申報, 你自己估?
借稅貸同有無申報係兩樣野黎..借黎炒唔可以申報左?
間間做法唔同, 咪睇一兩單新聞就當晒全部都係啦

有無申報唔係我做
投訴左金管同證監會會有資源有人手去查

你真係覺得有人會理你
告得入乜都得

唔做就放棄 你個人都幾慘
邊個話拎住type 1,4就唔可以買股票
有declare+公司approve就一定得,同埋呢d REITs,又唔係創仔,買左都唔會點影響個成交,一定冇事。大前題係佢有declare。

邊個話借錢唔可以買股票
大把人借錢個目的係投資
事主08年入創興
11至14年係東亞
14至16年係icbc
理論上炒股票受嚴格規管

lm

證監淨係打大老虎,呢啲small potato 得鬼閒理
city acct
不愧是新三大
有declare+公司approve就一定得,同埋呢d REITs,又唔係創仔,買左都唔會點影響個成交,一定冇事。大前題係佢有declare。

邊個話借錢唔可以買股票
大把人借錢個目的係投資

呢度大把行外人扮行內人, 人地借錢就一定無申報
睇幾篇新聞就告鳩人

就係唔知有無申報先要告 你係咪搞錯d野
竟然有人覺得問題不大
覺得無問題既人其實係咪唔知持牌人基本上係唔會用自己名義買賣股票
因為每一次交易都極麻煩,外間機構既股票戶口需要每個月將月結單準時交俾自己公司compliance department
公司入面股票戶口既買賣又要過冷河,又有人望住,無可能用到公司貸款買賣
發夢,好多持牌人因為怕麻煩,好多時都會用屋企人名買賣
但黎家良咁揚,有心查番佢d交易紀錄實查到有問題

邊個話借錢唔可以買股票
大把人借錢個目的係投資

有無申報證監自然會查
而唔洗查都知有問題既,係身為銀行職員借公司稅貸黎買股票
每月30000息,當6%息,6百萬貨
5%息,7百2十萬貨
原來咁就可以出書
竟然有人覺得問題不大
覺得無問題既人其實係咪唔知持牌人基本上係唔會用自己名義買賣股票
因為每一次交易都極麻煩,外間機構既股票戶口需要每個月將月結單準時交俾自己公司compliance department
公司入面股票戶口既買賣又要過冷河,又有人望住,無可能用到公司貸款買賣

但問題係件事要比你製造到Noice先有得玩落去

而家D人都唔多理你
竟然有人覺得問題不大

但問題係件事要比你製造到Noise先有得玩落去

而家D人都唔多理你
神級起底
有申報咪得囉
所以話佢地本身識同有仇

邊個話借錢唔可以買股票
大把人借錢個目的係投資

有無申報證監自然會查
而唔洗查都知有問題既,係身為銀行職員借公司稅貸黎買股票

先唔理持唔持牌, 你做間銀行係唔俾職員借公司稅貸黎買股票?
只係好奇點解你會覺得持牌借錢買股票就係無申報, 大把持牌人仕都有買, 我都係做呢行, 成日都要SEND consent letter去人地銀行, 唔明點解你咁神經敏感就覺得人地無申報

借得做稅貸一定會有細字寫要申報貸款用途
如果有預謀用黎炒股就一定違反左同銀行既協議
而銀行貸款俾任何人同機構都受金管局監管
貸款同途、借款人還款能力都需要清清楚楚
例如用黎炒股既風險,同用黎交稅既風險唔同
金管局亦有要求銀行就不同貸款用途制定貸款指引
最普遍既例子係如果你借左筆p loan 然後係同一間銀行申請按揭,銀行其實都唔可以批出貸款
買reits收息唔算炒啦
學名
想學野點炒睇
晨早退休
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞